Grund-Dränering-Avlopp

Välj rätt grund och dränering

I stort sett finns det tre grunder att som man kan välja på när man bygger hus. Det är:

  • Krypgrund
  • Gjuten platta
  • Källare

När man välter grund är det viktigaste att tänka på markens beskaffenhet, vilket hus man skall bygga och lite grann dina egna önskningar om källare m.m. Är inte grunden rätt utförd spelar det ingen roll vilket bra och fint hus man sätter på den, huset kan aldrig bli bra utan en riktigt gjord grund att stå på. Den vanligaste grunden när man bygger hus idag är en gjuten betongplatta, så kallad platta på mark. Även sk. krypgrund förekommer men har på senare tid ansetts vara lite riskabel för fukt m.m. Eftersom det finns för- och nackdelar med alla grunder är det viktigt att samråda med hustillverkaren vilken typ av grund man skall ha.

Skall du göra en ny dränering eller uppdatera den gamla är det oftast bäst att förse ytterväggen med en kapillärbrytande isolering av cellplast eller liknande. Man får då flera fördelar med att göra detta. Dels kan jordmassorna som schaktats bort återanvändas. Dels blir källarens ytterväggar varmare tack vare värmeisoleringen och det i sin tur gör väggarna torrare. Att använda en tät plastmatta som utvändigt fuktskydd är en sämre metod eftersom den kalla marken gör att fukten fastnar i väggarna i stället för att vandra ut från väggen.

Utvalda varumärken

Komplett fuktskyddssystem med typgodkänd Delta Black Line för källarvägg!
Fuktskydd för källaryttervägg
Glöm sprickor i sockel. Steni Terra, sockelskiva är i princip underhållsfri!
Kompletta grundsystem med grundelement för alla typer av byggen och tillbyggen.
EnergiJägarna och Dorocell Konstruktionsritningar och materialpaket för Thermogrunder.

Nyheter

Finja Betongs nya mängdberäknare
Denna gång presenterar företaget en mängdberäknare för gjutningar som gör det lätt att beräkna rätt antal säckar när det kommer till olika typer av gjutningsprojekt.

Reportage, tips & idéer

Här på våra svenska breddgrader är den genomsnittliga luftfuktigheten utomhus 80 % och det är inte bra för våra bostäder. 
Redan vid en luftfuktighet på mellan 60 – 70 % börjar...
 
I många tidningsartiklar, i TV och radio har den moderna uteluftsventilerade krypgrundens funktion kritiserats för bristande fuktsäkerhet.
Och det med all rätt. Däremot saknas...
Fukt i husgrunden kan bli ett stort problem men det finns hjälp att få.
Det är viktigt att husgrunden är ordentligt dränerad.

Grund-Dränering-Avlopp

Säkra och stabila husgrunder att stå på, måste alltid vara grundtanken…

En husgrund är ett måste när du skall bygga hus! Det finns massor av olika typer av husgrunder på Villaportalen

Det är mycket som är viktigt att tänka på när man ska bygga och ta hand om sitt hus. En stabil och bra grund som orkar bära upp ditt hus under många, långa år är själva grundstenen för ditt hem. Med en bra och rejäl dränering håller sig dessutom fukten borta från källaren och du behöver inte oroa dig för fukt eller mögelskador.

Även avloppet behöver en bra anläggning som är dimensionerad efter ditt hushålls behov och de krav som kommunen ställer. Våra annonsörer har det mesta inom både grund, avlopp och dränering. På Villaportalen hittar du Sveriges ledande aktörer inom husgrund och dränering.

Ökad medvetenhet om miljö och höga energipriser har gjort att allt fler är mycket noggranna i sitt val av både husgrund och dränering.

 

Redaktionen tipsar

  I många tidningsartiklar, i TV och radio har den moderna uteluftsventilerade krypgrundens funktion kritiserats för bristande...
Här på våra svenska breddgrader är den genomsnittliga luftfuktigheten utomhus 80 % och det är inte bra för våra bostäder.  Redan vid en...

Annonser