Attefallshus

Attefallshus, vad är detta?

Sedan några år är det möjligt att bygga ett komplementhus på upp till 25 kvadratmeter, utan bygglov, så kallade Attefallshus. Det pågår diskussioner och det är mycket möjligt att Attefallshusen kommer att kunna byggas ännu lite större. Det pratas om både 30 och 40 kvadrat. Det krävs dock att man gör en s.k. “Bygganmälan” till kommunen där Attefallshuset skall uppföras. Det är alltså "fritt fram" för alla hus- och villaägare att sätta i gång med att bygga sina “Attefallshus”. Ett Attefallshus eller ett komplementhus som det också kallas är en byggnad om maximalt 25 m², som uppförs på egen, ägd tomt. Avståndet till tomtgränsen måste vara minst 4,5 meter. Attefallshusen får användas till allt från inredd bostad, gäststuga, kontor till förråd och det står husägaren fritt att dra in el, vatten och avlopp. Dock är det mycket viktigt att Boverkets regler alltid följs och även att man alltid lämnar in en bygganmälan till sin kommun, när man har för avsikt att bygga ett Attefallshus.

Utvalda varumärken

Perfekt Attefalls stuga för dig som önskar ett extrarum i trädgården.
Polhus har möjligheternas stuga för dig som vill ha ett rymligt boende, på hela 30 kvm
Energieffektiva attefallshus i komplett byggsats.
Våra attefallshus kombinerar det bästa av tusenårig finsk timmerhustradition med modern skandinavisk arkitektur
VI HJÄLPER DIG ATT KOSTNADSFRITT FÅ BÄSTA OFFERTERNA PÅ ATTEFALLSHUS FRÅN SERIÖSA LEVERANTÖR
Moderna, färdigisolerade Attefallshus i funkisstil
Trendigt eller traditionellt, med eller utan loft? Finns i vårt Attefallshus-program.
Vi kundanpassar nu även attefallhus efter behov och önskemål för våra miljömedvetna kunder
Med de nya reglerna blir det tillåtet att bygga 25kvm komplementhus på tomten utan bygglov
Vi erbjuder inflyttningsklara Attefallshus och även större fritidshus med modern eller klassisk design.
Hartley Botanic har nu en modell speciellt designad för att passa de nya Attefallreglerna.
Fribo 25 kvm ?pulpet? med loft.
Stommar till Attefallshus i standard eller enligt önskemål.
Ekenäshus anpassar ert Attefallshus enligt önskemål.
Hasseltornet, en ny spännande leverantör av Attefallshus !
Vår vision är att leverera Sveriges mest prisvärda Friggebodar och Attefallshus
Beställ Ditt timmerhus direkt från tillverkaren - utan mellanhänder!
Svensktillverkade attefallshus,  friggebodar, garage och carportar - 5-25 kvm
CA-Boden har ett flertal alternativ på Attefallshus.
Attefallstuga 25 m2 Funkis stuga
REFORMHUS har under åren tagit fram olika kundanpassade Attefallshus och sidobyggnader för olika behov.
Arkö 25 kvm - Ett Attefallshus med de rätta måtten.
Levande hantverkstradition med ny teknik för funktionella och vackra timmerhus och stugor.
Finjas murade och putsade attefallshus består av en modern och stabil konstruktion som både är brandsäker och okänslig för fukt.
Fritidshuset Louise 70 ett attefallshus som passar in.
Förråd ? Gäststugor ? Specialbeställningar! Vi erbjuder monteringsfärdiga byggsatser !
Nyhet! Vi tillverkar knuttimrade stugor med en yta på 4 upp till 40 m2.
Kenjohusen har olika monteringsalternativ - uppbyggda enligt ett modulsystem
Larsson-Hus
Smart på 25 kvadrat!
HELGBO 30 m2 från Tomokuhus är ett välbyggt kvalitetshus i traditionsrik stil och följer de nya normerna för hus utan byggnadslov.
Med vårt modulsystem kan du själv välja utseende på ditt Attefallshus.
Attefallshus med sadeltak

Nyheter

Ny modell från 2021, Millabo med en bredare
Gavelmått 454 cm och finns liksom våra andra modeller i olika längder (storlekar) från 10-30 kvm. Stugan på bilden är 30 kvm. ( 454 x 654 cm)
Finja Betongs lanserar nytt digitalt verktyg
Denna produktväljare rekommenderar och mängdberäknar Finjas produkter såsom isolerblock, murblock, mur- och putsbruk mm. som du behöver för att bygga en envåningsbyggnad.
Specialstomme efter era ritningar!
Måttanpassar stomme till er oavsett om ni ska bygga Villa, Garage, Carport, Attefallshus, Friggebod mm. Men hjälp av avancerade 3D-program skräddarsys enkelt en stomme efter era önskemål/ritningar.
Tillvalspaket
Tillvalspaketet för att snabbt få stommen tät kan även anpassa tätpaket till specialstommar. Råspontluckor, underlagspapp, vindskydd, luftläkt.
HELGBO Traditionsrikt Attefallshus från Tom
HELGBO 30 m2 från Tomokuhus är ett välbyggt kvalitetshus i traditionsrik stil och följer de nya normerna för hus utan byggnadslov.
Loke (mansard design)
Attefallshuset Loke (mansard design) är ett hus i klassisk stil med mansardtak. I stora rummet ryms bäddsoffa med tv-hörna och även ett fullutrustat och extra stort kök.

Reportage, tips & idéer


Här presenteras 10 st Attefallshus på 30 kvadratmeter och kan användas som komplementbostad eller komplementbyggnad. Priserna varierar mycket eftersom en del hus är byggsatser...
Bolundaren! Attefallshus på hela 30 kvm - Riksdagen har sagt sitt!
Bolundaren 30 kvm! Som väntat beslutade riksdagen att den tillåtna maximala byggarean för komplementbostadshus...
Regeringen vill göra det möjligt att bygga större attefallshus
Förslaget är ett sätt att göra det mer attraktivt att bygga och där med minska bostadsbristen. Attefallshus innebär...
Attefallshus eller som man också kallar det komplementhus, komplementbostad eller komplementbyggnad.
Oavsett benämning får byggnaden lov att vara max 25 kvm stort och 4 m upp till...
Vill du bygga Atefallshus med loft?
Att ha en tomt med såpass utrymme så du kan bygga ett Attefallshus med valmöjligheter som för bara några år sedan krävde bygglov, har nu...
Torekov, en ny husserie från Hudikhus.
Torekov är huset som för tankarna till robusta däckstolar, sanddynor och en kustlinje som verkar fortsätta i all oändlighet.

Huset har två...

Attefallshus

Ett Attefallshus på tomten, höjer värdet på din fastighet!

Det är möjligt att bygga komplementhus på upp till 25 kvadratmeter utan bygglov, så kallade Attefallshus. Dock krävs det att man gör en s.k. “Bygganmälan” till kommunen, där Attefallshuset skall uppföras. Beslutet att tillåta byggnation av dessa byggander klubbades igenom under försommaren 2014 och efter detta blev det "fritt fram" för hus- och villaägare att sätta i gång att bygga sina “Attefallshus”.
attefallshus och komplementbostäder om maximalt 25 kvm

Vad är det som gäller?

Ett Attefallshus eller ett komplementhus som det också kallas är en byggnad om maximalt 25 m², som uppförs på egen ägd tomt. Avståndet till tomtgräns måste vara minst 4,5 meter. Attefallshusen får användas till allt från inredd bostad, gäststuga, kontor till förråd och det står husägaren fritt att dra in el, vatten och avlopp.

Dock är det mycket viktigt att Boverkets regler alltid följs och även att man alltid lämnar in en bygganmälan till sin kommun, när man har för avsikt att bygga ett Attefallshus. Så snart ett huset inreds för att bli en regelrätt bostad skall alla faciliteter finnas på plats och namnet på byggnaden blir automatiskt komplementbostad enligt normerna för Attefallshus.

Attefallshus i byggsats eller nyckelfärdigt?

Skall man köpa en byggsats eller skall man välja nyckelfärdigt? Delvis beror det ju på vilken budget som man har satt upp för nybygget. Är man händig själv, eller har händiga bekanta kan man troligen halvera totalkostnaden för det nya huset. Det är ju viktigt att det blir bra och byggt enligt gällande byggnormer. Är man inte är hundra procent säker på hur allt skall uppföras kan det nog vara en mycket god idé att låta en erfaren hantverkare ha totalansvaret, även om vissa delar i byggprocessen kan utföras av oss som har ”tummen mitt i handen”.

Villaportalen presenterar Sveriges ledande tillverkare av Attefallshus, både när det gäller nyckelfärdigt och byggsatser. Titta gärna på de smarta lösningarna med sovloft, där man utnyttjar den maximala byggytan på 25 m² till fullo.

Attefallshusen kan bli större?

Strandskydd och Attefallshus, vad gäller?

Om du/ni har tänkt er att uppföra ett Attefallshus inom "strandskyddsområde", d.v.s. inom 100 meter från hav, insjö eller ett vattendrag krävs det ett tillstånd enligt miljöbalken. Om ni inte är helt säkra bör ni kontakta Byggnadsnämnden i den aktuella kommunen där byggnaden skall uppföras.

För mer utförlig information kan man läsa mer på Boverkets hemsida

Redaktionen tipsar

Regeringen vill göra det möjligt att bygga större attefallshus Förslaget är ett sätt att göra det mer attraktivt att bygga och där med...
Attefallshus eller som man också kallar det komplementhus, komplementbostad eller komplementbyggnad. Oavsett benämning får byggnaden lov...
Torekov, en ny husserie från Hudikhus. Torekov är huset som för tankarna till robusta däckstolar, sanddynor och en kustlinje som verkar...

Annonser