Reformen gällande Attefallshus trädde i kraft 2 juli 2014. Reformen innebar att man nu kunde bygga ett sk komplementbostadshus på 25 kvm med nockhöjd på 4 meter. Detta kan man bygga utan bygglov men en anmälan till kommunen skall göras. Attefallshus växte fram när man funderade på hur man skulle bemöter den växande bostadsmarknaden då ungdomarna fick allt svårare att hitta bostäder och flytta hemifrån. Dåvarande bostadsminister Stefan Attefall la då fram ett förslag på lite större bostäder som man kunde ha på tomten och dit ev. tonåringen kunde flytta ut. Medierna döpte också då lämplig nog till Attefallshus efter Stefan Attefall.
Men när tonåringar och andra började använda dessa som bostäder upptäckte man rätt snart att det saknades både wc och kök. Attefallshusen var för små för att få in det man behövde. Så fr.o.m. 2020-03-01 ökade man byggarean till maximalt 30 kvadratmeter för komplementbostadshus. 1 augusti 2020 ökade man också så att komplementbyggnader får uppgå till 30 kvm.
Det är möjligt att bygga komplementhus på upp till 25 kvadratmeter utan bygglov, så kallade Attefallshus. Dock krävs det att man gör en s.k. “Bygganmälan” till kommunen, där Attefallshuset skall uppföras. Beslutet att tillåta byggnation av dessa byggander klubbades igenom under försommaren 2014 och efter detta blev det "fritt fram" för hus- och villaägare att sätta i gång att bygga sina “Attefallshus”.
Ett Attefallshus eller ett komplementhus som det också kallas är en byggnad om maximalt 25 m², som uppförs på egen ägd tomt. Avståndet till tomtgräns måste vara minst 4,5 meter. Attefallshusen får användas till allt från inredd bostad, gäststuga, kontor till förråd och det står husägaren fritt att dra in el, vatten och avlopp.
Dock är det mycket viktigt att Boverkets regler alltid följs och även att man alltid lämnar in en bygganmälan till sin kommun, när man har för avsikt att bygga ett Attefallshus. Så snart ett huset inreds för att bli en regelrätt bostad skall alla faciliteter finnas på plats och namnet på byggnaden blir automatiskt komplementbostad enligt normerna för Attefallshus.
Skall man köpa en byggsats eller skall man välja nyckelfärdigt? Delvis beror det ju på vilken budget som man har satt upp för nybygget. Är man händig själv, eller har händiga bekanta kan man troligen halvera totalkostnaden för det nya huset. Det är ju viktigt att det blir bra och byggt enligt gällande byggnormer. Är man inte är hundra procent säker på hur allt skall uppföras kan det nog vara en mycket god idé att låta en erfaren hantverkare ha totalansvaret, även om vissa delar i byggprocessen kan utföras av oss som har ”tummen mitt i handen”.
Villaportalen presenterar Sveriges ledande tillverkare av Attefallshus, både när det gäller nyckelfärdigt och byggsatser. Titta gärna på de smarta lösningarna med sovloft, där man utnyttjar den maximala byggytan på 25 m² till fullo.
Attefallshusen kan bli större?
Om du/ni har tänkt er att uppföra ett Attefallshus inom "strandskyddsområde", d.v.s. inom 100 meter från hav, insjö eller ett vattendrag krävs det ett tillstånd enligt miljöbalken. Om ni inte är helt säkra bör ni kontakta Byggnadsnämnden i den aktuella kommunen där byggnaden skall uppföras.
För mer utförlig information kan man läsa mer på Boverkets hemsida