Attefallshus

Attefallshus, vad är detta?

Sedan några år är det möjligt att bygga ett komplementhus på upp till 25 kvadratmeter, utan bygglov, så kallade Attefallshus. Det pågår diskussioner och det är mycket möjligt att Attefallshusen kommer att kunna byggas ännu lite större. Det pratas om både 30 och 40 kvadrat. Det krävs dock att man gör en s.k. “Bygganmälan” till kommunen där Attefallshuset skall uppföras. Det är alltså "fritt fram" för alla hus- och villaägare att sätta i gång med att bygga sina “Attefallshus”. Ett Attefallshus eller ett komplementhus som det också kallas är en byggnad om maximalt 25 m², som uppförs på egen, ägd tomt. Avståndet till tomtgränsen måste vara minst 4,5 meter. Attefallshusen får användas till allt från inredd bostad, gäststuga, kontor till förråd och det står husägaren fritt att dra in el, vatten och avlopp. Dock är det mycket viktigt att Boverkets regler alltid följs och även att man alltid lämnar in en bygganmälan till sin kommun, när man har för avsikt att bygga ett Attefallshus.

Utvalda varumärken

Perfekt Attefalls stuga för dig som önskar ett extrarum i trädgården.
Polhus har möjligheternas stuga för dig som vill ha ett rymligt boende, på hela 30 kvm
Energieffektiva attefallshus i komplett byggsats.
Våra attefallshus kombinerar det bästa av tusenårig finsk timmerhustradition med modern skandinavisk arkitektur
Moderna, färdigisolerade Attefallshus i funkisstil
HELGBO 30 m2 från Tomokuhus är ett välbyggt kvalitetshus i traditionsrik stil och följer de nya normerna för hus utan byggnadslov.
Larsson-Hus
Smart på 25 kvadrat!
Svensktillverkade attefallshus,  friggebodar, garage och carportar - 5-25 kvm
Vi kundanpassar nu även attefallhus efter behov och önskemål för våra miljömedvetna kunder
Levande hantverkstradition med ny teknik för funktionella och vackra timmerhus och stugor.
Stommar till Attefallshus i standard eller enligt önskemål.
Vi bygger självklart våra Attefallshus enligt svenska normer. Vi älskar Sverige och har som mål att bygga mysiga och bekväma hus
Småstugor i byggsats upp till 25 kvm.
Vi erbjuder inflyttningsklara Attefallshus och även större fritidshus med modern eller klassisk design.
Fritidshuset Louise 70 ett attefallshus som passar in.
Beställ Ditt timmerhus direkt från tillverkaren - utan mellanhänder!
Förråd ? Gäststugor ? Specialbeställningar! Vi erbjuder monteringsfärdiga byggsatser !
REFORMHUS har under åren tagit fram olika kundanpassade Attefallshus och sidobyggnader för olika behov.
Med vårt modulsystem kan du själv välja utseende på ditt Attefallshus.
Nyhet! Vi tillverkar knuttimrade stugor med en yta på 4 upp till 40 m2.
Vår vision är att leverera Sveriges mest prisvärda Friggebodar och Attefallshus
Fribo 25 kvm ?pulpet? med loft.
Med de nya reglerna blir det tillåtet att bygga 25kvm komplementhus på tomten utan bygglov
Attefallstuga 25 m2 Funkis stuga
Hasseltornet, en ny spännande leverantör av Attefallshus !
CA-Boden har ett flertal alternativ på Attefallshus.
Finbostad etablerades med avsikt att erbjuda enkla, smarta och miljövänliga helhetslösningar för Attefallshus.
Arkö 25 kvm - Ett Attefallshus med de rätta måtten.
Låt oss förverkliga din drömbostad. Nya Attefallshus i olika modeller.
Kenjohusen har olika monteringsalternativ - uppbyggda enligt ett modulsystem
Attefallshus med sadeltak
Finjas murade och putsade attefallshus består av en modern och stabil konstruktion som både är brandsäker och okänslig för fukt.
Ekenäshus anpassar ert Attefallshus enligt önskemål.
Trendigt eller traditionellt, med eller utan loft? Finns i vårt Attefallshus-program.
Hartley Botanic har nu en modell speciellt designad för att passa de nya Attefallreglerna.

Nyheter

Finbostads första visningshus
Finbostads första visningshus, modellen Gotland i utföring Premium, kommer att finnas tillgänglig för visning i Norsborg (Botkyrka) från måndag 12.10. Ni är mycket välkomna att boka en tid för...
Specialstomme efter era ritningar!
Måttanpassar stomme till er oavsett om ni ska bygga Villa, Garage, Carport, Attefallshus, Friggebod mm. Men hjälp av avancerade 3D-program skräddarsys enkelt en stomme efter era önskemål/ritningar.
Tillvalspaket
Tillvalspaketet för att snabbt få stommen tät kan även anpassa tätpaket till specialstommar. Råspontluckor, underlagspapp, vindskydd, luftläkt.
HELGBO Traditionsrikt Attefallshus från Tom
HELGBO 30 m2 från Tomokuhus är ett välbyggt kvalitetshus i traditionsrik stil och följer de nya normerna för hus utan byggnadslov.
Loke (mansard design)
Attefallshuset Loke (mansard design) är ett hus i klassisk stil med mansardtak. I stora rummet ryms bäddsoffa med tv-hörna och även ett fullutrustat och extra stort kök.
Loke Klassisk
Attefallshuset Loke (klassisk design) är ett hus i klassisk stil med sadeltak. I stora rummet ryms bäddsoffa med tv-hörna och även ett fullutrustat och extra stort kök.

Reportage, tips & idéer


Här presenteras 10 st Attefallshus på 30 kvadratmeter och kan användas som komplementbostad eller komplementbyggnad. Priserna varierar mycket eftersom en del hus är byggsatser...
Bolundaren! Attefallshus på hela 30 kvm - Riksdagen har sagt sitt!
Bolundaren 30 kvm! Som väntat beslutade riksdagen att den tillåtna maximala byggarean för komplementbostadshus...
Regeringen vill göra det möjligt att bygga större attefallshus
Förslaget är ett sätt att göra det mer attraktivt att bygga och där med minska bostadsbristen. Attefallshus innebär...
Attefallshus eller som man också kallar det komplementhus, komplementbostad eller komplementbyggnad.
Oavsett benämning får byggnaden lov att vara max 25 kvm stort och 4 m upp till...
Vill du bygga Atefallshus med loft?
Att ha en tomt med såpass utrymme så du kan bygga ett Attefallshus med valmöjligheter som för bara några år sedan krävde bygglov, har nu...
Torekov, en ny husserie från Hudikhus.
Torekov är huset som för tankarna till robusta däckstolar, sanddynor och en kustlinje som verkar fortsätta i all oändlighet.

Huset har två...

Attefallshus

Ett Attefallshus på tomten, höjer värdet på din fastighet!

Det är möjligt att bygga komplementhus på upp till 25 kvadratmeter utan bygglov, så kallade Attefallshus. Dock krävs det att man gör en s.k. “Bygganmälan” till kommunen, där Attefallshuset skall uppföras. Beslutet att tillåta byggnation av dessa byggander klubbades igenom under försommaren 2014 och efter detta blev det "fritt fram" för hus- och villaägare att sätta i gång att bygga sina “Attefallshus”.
attefallshus och komplementbostäder om maximalt 25 kvm

Vad är det som gäller?

Ett Attefallshus eller ett komplementhus som det också kallas är en byggnad om maximalt 25 m², som uppförs på egen ägd tomt. Avståndet till tomtgräns måste vara minst 4,5 meter. Attefallshusen får användas till allt från inredd bostad, gäststuga, kontor till förråd och det står husägaren fritt att dra in el, vatten och avlopp.

Dock är det mycket viktigt att Boverkets regler alltid följs och även att man alltid lämnar in en bygganmälan till sin kommun, när man har för avsikt att bygga ett Attefallshus. Så snart ett huset inreds för att bli en regelrätt bostad skall alla faciliteter finnas på plats och namnet på byggnaden blir automatiskt komplementbostad enligt normerna för Attefallshus.

Attefallshus i byggsats eller nyckelfärdigt?

Skall man köpa en byggsats eller skall man välja nyckelfärdigt? Delvis beror det ju på vilken budget som man har satt upp för nybygget. Är man händig själv, eller har händiga bekanta kan man troligen halvera totalkostnaden för det nya huset. Det är ju viktigt att det blir bra och byggt enligt gällande byggnormer. Är man inte är hundra procent säker på hur allt skall uppföras kan det nog vara en mycket god idé att låta en erfaren hantverkare ha totalansvaret, även om vissa delar i byggprocessen kan utföras av oss som har ”tummen mitt i handen”.

Villaportalen presenterar Sveriges ledande tillverkare av Attefallshus, både när det gäller nyckelfärdigt och byggsatser. Titta gärna på de smarta lösningarna med sovloft, där man utnyttjar den maximala byggytan på 25 m² till fullo.

Attefallshusen kan bli större?

Strandskydd, vad gäller?

Om du/ni har tänkt er att uppföra ett Attefallshus inom "strandskyddsområde", d.v.s. inom 100 meter från hav, insjö eller ett vattendrag krävs det ett tillstånd enligt miljöbalken. Om ni inte är helt säkra bör ni kontakta Byggnadsnämnden i den aktuella kommunen där byggnaden skall uppföras.

För mer utförlig information kan man läsa mer på Boverkets hemsida

Redaktionen tipsar

Bolundaren! Attefallshus på hela 30 kvm - Riksdagen har sagt sitt! Bolundaren 30 kvm! Som väntat beslutade riksdagen att den tillåtna...
Torekov, en ny husserie från Hudikhus. Torekov är huset som för tankarna till robusta däckstolar, sanddynor och en kustlinje som verkar...
Nya regler för Attefallshus. Regeringen har gett Boverket i uppdrag att utreda förutsättningar för att utöka byggnadsarean för de idag...

Annonser