Ett eget, nybyggt hus blir kanske den största affär du någonsin kommer att göra. Helst ska den dessutom vara både bra och trygg. Hur blir den det? Det är viktigt (men svårt) att ha överblick. Självklart vill du vara med och bestämma hur huset ska se ut och hur det ska utrustas. Det är roligt att välja badkar, kakel och köksluckor. Ändå finns det betydligt viktigare saker, åtminstone ur ekonomisk synvinkel. Ditt hus behöver energi, inte minst för uppvärmning. De sammanlagda kostnaderna för att värma upp huset under hela dess livslängd kan mycket väl bli högre än priset du har betalat för det - köpeskillingen. Därför är det klokt att tidigt se till att huset får ett genomtänkt system för uppvärmning. Alternativen är många, och du tjänar på att sätta dig in i dem. Energisnålhet och miljöhänsyn går hand i hand. I de flesta nybyggnationer i dag installeras ett s.k. frånluftsvärmesystem. Några hustillverkare erbjuder bergvärme som förstahandsalternativ, då detta är möjligt.
Ett enkelt exempel...
är nya hus som är utrustade med moderna och energisnåla maskiner redan från början. Det sparar du många tusenlappar på varje år, jämfört med att ha äldre maskiner. I hemmet finns det en rad saker som kräver energi. Vi tar här frysen som exempel. Vi antar att du står inför att välja rätt frys. Du har hittat två frysar som du funderar på. De kostar ungefär lika mycket och verkar ha likvärdiga egenskaper. De kommer också att hålla ungefär lika länge; vi räknar här med en livslängd på femton år. Den ena kostar 7 000 kronor. Det drar 250 kWh om året. Den andra kostar 6 500 och drar 500 kWh. Skillnaden i elförbrukning mellan de båda frysarna blir 250 kWh per år. Med ett elpris på 75 öre betyder det cirka 188 kronor per år. Den totala kostnaden för den första, dyrare frysen blir 9 820 kronor medan totalkostnaden för den billigare blir 12 125 kronor. Det lönar sig att tänka långsiktigt. Dessutom är lägre energiförbrukning bra för miljön. Observera att en frys som har hängt med sen åttiotalet kan förbruka mångdubbelt mer energi. Det är ofta en sådan du får ta över när du köper ett begagnat hus.
Andra sätt att spara pengar
I Husköparskolans första del nämnde vi att det är skattemässigt fördelaktigt att köpa ett nytt hus i stället för ett begagnat. Det är helt enkelt så att du som köper ett nytt hus slipper betala fastighetsskatt de första fem åren. Därefter följer ytterligare fem år med halverad fastighetsskatt. Fastighetsskatten beror på husets taxeringsvärde. Om du köper ett begagnat hus som är taxerat till en och en halv miljon, ligger fastighetsskatten på 22 500 kronor om året. Ett nytt hus med samma taxeringsvärde kostar en fjärdedel så mycket i skatt under de första tio åren - först fem gratisår och därpå fem år med halv skatt. Redan där har du sparat 168 000 kronor. I ett nytt hus vet du också att du inte behöver tänka på kostnader för underhåll. Huset är nytt, vilket betyder att både utsidan och insidan klarar sig utan tids- och pengakrävande underhåll i många år.
Pengar är inte allt
Det är lätt att stirra sig blind på ekonomin. Den är viktig, men det finns andra saker också. Du köper ett hus, och du tänker ha det till något. Använda det. Bo. Det var ju med den visionen det hela en gång började. Sedan har det varit en lång resa från de första tankarna tills det äntligen blev dags för inflyttning. Som inflyttad är det hög tid att du slutar tänka på den resan. Den har slukat energi (och tid!) så det räcker. Nu står huset där, och du bor i det. Det är inte bråttom längre. Du kanske inte behöver lägga hela lönen varje månad på att köpa fler saker för att komma i ordning så fort som möjligt. Det kan vara en sundare investering att göra något roligt för pengarna i stället. Dessutom är det säkert klokt att bo in sig ett tag, innan man bestämmer sig för de sista detaljerna. Det brukar bli bättre då.
Koll på läget
Ett hus är ett projekt. Den summa du köper det för är bara en del av den totala ekonomin för huset. Därtill kommer kostnaderna för uppvärmning, underhåll och skatt. Tillsammans blir dessa kostnader till en genomsnittlig månadsutgift. Och det är först och främst den som är intressant, eller hur? Vi vidhåller att det är betydligt lättare att hålla koll på sådana återkommande utgifter när man köper ett nytt hus - helt enkelt för att man slipper obehagliga överraskningar. Du kan räkna ut vad huset kommer att kosta, och uträkningen håller. Ingen panna som går sönder, inga rör som behöver bytas. Och sammanlagt tio år med först ingen och sedan låg fastighetsskatt. Nästa del av Husköparskolan där vi summerar och fokuserar på några av de viktigaste besluten för dig som funderar på att köpa hus är den sjätte och sista delen. För mer information om energiförsörjning, titta gärna in på Energimyndigheten.se och för information om skatter, titta in på Skatteverket.se