Husköparskolan del 6

Husköparskolan del 6

Familjen
En familj är kanske du och din katt. Eller ett helt fotbollslag. Det spelar inte så stor roll, för någonstans att bo behöver alla familjer. Små och stora såväl som medelstora – som ju är den vanligaste storleken. Därför tar husköparprocessen oftast sin utgångspunkt i familjesituationen. Man behöver ett hus som så långt det är möjligt täcker in familjens behov. Och så gärna några av önskemålen dessutom. Det finns egentligen inga gränser för vad ett hus kan bli, förutom de gränser som ekonomin (och stadsbyggnadskontoret) sätter. Men en helt vanlig ekonomi räcker ganska långt, den med. Tänk bara på vad det kostar att bo i hyreslägenhet. Det är pengar som ska ut varje månad, och när de är borta så är de borta. Samma pengar skulle ju lika gärna kunna läggas på ett eget hus, ett hus som är specialanpassat för dig och din familj. Vad behöver just din familj?

Huset
Det finns alltid hus att köpa, både nya och begagnade. Vad passar dig bäst? Ett begagnat hus som bjuds ut till försäljning kan bli ordentligt dyrt; om det finns flera intresserade köpare, I kan det bli budgivning. Har du varit i den situationen? Då vet du. Och nya hus, då? Om du bygger ett lösvirkeshus, är det osäkert om kalkylen håller. Ofta blir det tillägg på priset beroende på att arbetet tar längre tid än beräknat och på att det pris som överenskommits inte har omfattat alla detaljer. Att köpa nytt hus från en trähusfabrik är dessbättre lite annorlunda. Ett nytt hus har ett fast pris. Det kostar det som prislappen visar. Redan där finns det en viss trygghet inbyggd. Vi talar i egen sak, men det är ändå ett faktum. Ännu en viktig detalj är den person som förmedlar köpet, säljaren. Han eller hon som säljer ett hus från något av medlemsföretagen i Svensk Trähusindustri har genomgått och tenterat en utbildning för att bli auktoriserad hussäljare. Det innebär inte minst att säljaren har goda kunskaper i juridik och följer etiska regler och villkor som har utarbetats i samarbete med Konsumentverket och övriga myndigheter. Det ger dig ytterligare trygghet. Låt oss anta att du har nagelfarit allt det vi påstår och kommit fram till att det stämmer för det gör det. Trots det kan du inte bestämma dig riktigt. Du kanske har kommit så långt att du tvekar mellan två hus med samma köpeskilling. Båda fyller de behov du och din familj har. Det ena är nytt, det andra begagnat. Vilka skillnader kan finnas? Skillnaderna mellan nya och begagnade hus är både stora och mycket betydelsefulla.

En sådan skillnad är ekonomin. Köpeskillingen är en sak, och där har du ju hittat två likvärdiga hus. Varje hus har dock en total ekonomi, och det är en annan historia. I fråga om den totala ekonomin finns det mycket som talar för det nybyggda huset. Två hus med samma köpeskilling behöver inte ha exakt samma taxeringsvärde, men vi kan för enkelhets skull ändå utgå från det. I så fall beläggs de också med samma fastighetsskatt. Men ett nytt hus är befriat från fastighetsskatt under de fem första åren. Därefter följer ytterligare fem år med halv skatt. Det gör sammanlagt tio år med väsentligt lägre kostnader. När du köper ett begagnat hus, behöver det i regel rustas upp. Omfattningen kan variera, men om både kök och badrum ska renoveras, får du räkna med att det kostar några hundra tusen. Då är det ändå bara en standardrenovering. Sådana kostnader slipper du om du köper ett nytt hus. Det nya huset kan redan från början anpassas efter de önskemål och behov du och din familj har. Visst går det att bygga om ett begagnat hus också, men det är både besvärligt och dyrt. Överhuvudtaget är det lättare att veta vad det till sist kostar att bo i ett hus som är nytt. Du slipper oförutsedda utgifter som orsakas av havererade pannor, krånglande vitvaror och annat som begagnatköparen måste vara beredd på. Utgifter slipper man inte undan, men det finns vissa som är mindre roliga än andra.

Pengarna
Det hus du köper ska matcha din plånbok. Vi har alla rätt att ha våra drömmar och visioner. Sedan finns det en ekonomisk verklighet också. Den behöver du vara medveten om. Vad har du råd med? Varje hus är ett projekt. Ibland ett livslångt sådant. Köpeskillingen är bara en del av den ekonomiska verkligheten. Tillsammans med utgifterna för uppvärmning, underhåll och skatt blir dessa kostnader till en genomsnittlig månadskostnad. Det är den som är intressant, eftersom de flesta av oss är vana vid att det kommer in en viss summa pengar på kontot varje månad. Månadskostnaden för ett nytt hus dras ner av att uppvärmningen är energisnål, det löpande underhållet försumbart och fastighetsskatten mycket förmånlig. Det är helt enkelt betydligt lättare att beräkna den genomsnittliga månadskostnaden när man köper ett nytt hus. Du kan uppskatta vilka utgifter du kommer att ha, och uppskattningen håller. Rören är lika nya som huset, precis som värmesystemet och köksutrustningen. De obehagliga överraskningarna är långt borta. Det är kort sagt rätt skönt. Du vet om att vi gärna lyfter fram fördelarna med ett nytt hus. Det ligger uppenbarligen i vårt intresse, eftersom medlemmarna i Svensk Trähusindustri tillverkar och säljer just nya hus. Men fördelarna finns ju där, vi griper dem inte ur luften. Vi vill bara visa att de finns. Nu har vi gjort det, och vi vill förstås gärna att du fastnar för ett hus från något av våra medlemsföretag. Om inte, så har du förhoppningsvis haft glädje och nytta av Husköparskolan ändå. Det räcker rätt långt, det också.

Tack för din uppmärksamhet, och hör gärna av dig! Slutligen vill vi passa på att ställa några frågor till dig som du skall besvara dig själv. Är det viktigt att ditt hus är anpassat för din familjs behov? Är du intresserad av ett hus med minimalt underhåll under många år framåt? (begagnat) Vill du ha ett hus och slippa fastighetsskatt första fem åren och år sex till tio till 50% reduktion? Vill du bo tryggt med ett tioårigt konsumentskydd på huset? Vill du bo i ett nytt hus som är byggt inomhus och med säkra tekniska konstruktioner? Vill du köpa hus av en hustillverkare med auktoriserade säljare som använder avtal och kalkyler godkända av konsumentverket och branschförbundet? Vill du köpa ditt hus av en utbildad och auktoriserad säljare inom svensk Trähusindustri som ger dig den största tryggheten i din husaffär?

Redaktionen tipsar

När vi är lediga vill vi leva lite enklare och lustfyllt Ett fritidsboende är mångas dröm. Att kunna packa ihop sig och åka till det lilla...
Alla som köpt eller sålt en fastighet de senaste åren har inte kunnat undgå den nya energideklarationen. Detta är bara början på en rad av...
En ny husserie från Götenehus med nostalgisk sekelskifteskänsla  I serien ingår 4 olika typer av hus alla med klassisk arkitektur med...

Annonser

Utvalda varumärken

Alla våra fritidshus har året-runt-standard med tjocka välisolerade väggar, 3-glas-fönster samt fullt utrustade kök och badrum.
Vi bygger bara stenhus - det är det enda som är hugget i sten. Resten bestämmer du. Från planlösning till inredning till husstil.
Att Kaptensgården valdes till årets hus 2017 är inte svårt att förstå. Det här är ett väldigt exklusivt hus med lantlig karaktär.
Varför är det bättre att bygga ett stenhus? Är det dyrare att bygga ett stenhus? Dessa och fler svar hittar du hos Nordiska Villor.