Hudikhus resonerar här kring uppvärmning av ett nybyggt fritidshus.

Hur kan man ta reda på vilket det bästa sättet att värma upp ett nybyggt fritidshus är? Jo man måste först titta på lite olika faktorer, bland annat:

  • Hur kommer fritidshuset att användas på både kort och lång sikt?
  • Vilken storlek och konstruktion har fritidshuset?
  • Var är fritidshuset placerat? Vilken region befinner det sig i?
  • Hur ser placeringen ut på tomten?

Man kan alltså inte bara titta och gå på vilken energimängd som kommer gå åt eftersom beräkningsmodellerna inte är helt anpassade till enbart fritidshus där man har ett begränsat nyttjade. Man är ju inte så mycket i fritidshuset som man är i sin vanliga bostad. I fritidshuset kan man ju sänka och höja värmen allt eftersom man är där och inte är där.

Ett bra exempel på uppvärmning i ett fritidshus är luft-/luftvärmepumpen som ofta är ett bra alternativ när man använder huset att antal månader om året men denna uppvärmningskälla finns inte med  som möjlig värmekälla i energiberäkningsmodellerna.

Fritidshus som används mer regelbundet året om och som byggts på en platta på mark med ingjuten golvvärme, där passar en frånluftsvärmepump bra eller kanske ännu bättre en luft/vattenvärmepump.

Som Hudikhus skriver så finns det inget självklart och enkelt svar på uppvärmningsfrågorna, men klicka på länken nedan så kan du läsa mer om uppvärmning i ett nybyggt fritidshus och även fråga Hudikhus om bra alternativ.

Till hela artikeln hos Hudikhus.

Redaktionen tipsar

Husköparskolan del 4 Att köpa nytt hus är dessbättre lite annorlunda. Fjärde delen i Husköparskolan behandlar själva köpsituationen - hur...
Husköparskolan del 3 Familjesituationen är oftast den självklara utgångspunkten. Familjer kan vara nästan hur små eller hur stora som helst...
Husköparskolan del 2 Det kan finnas mycket charm i ett begagnat hus. Det gäller bara att undersöka det noggrant - huset ska helst inte ha...

Annonser

Utvalda varumärken

Alla våra fritidshus har året-runt-standard med tjocka välisolerade väggar, 3-glas-fönster samt fullt utrustade kök och badrum.
Fritidshus med känsla. Skräddarsyr hus i både modern och klassisk stil.
Skräddarsydda fritidshus med det där lilla extra, som gör den stora skillnaden.
Vårgårdahus har nu en ny serie Fritidshus som du hittar under Vårgårda Fritidshus.