Renoveringslån: Från planering till ansökan

Renoveringslån: Från planering till ansökan

Att renovera bostaden är ofta ett stort projekt där mycket kan gå fel längst vägen. En noggrann planering är därför A och O för att du ska lyckas; och i det ingår också att planera för finansieringen. I denna artikel går vi igenom hur du ska tänka om du planerar att låna till en renovering.

Tänk på det här innan du tar ett renoveringslån

För att skapa förutsättningar för en lyckad renovering bör du gå igenom följande steg:

Planera renoveringen

Börja med att planera själva renoveringen. Vad är det du vill göra? Ta fram en målbild och skapa sedan en detaljerad lista över vilka åtgärder som behöver göras. Bestäm också vad du ska göra själv och vilka delar som du ska ta professionell hjälp med.

Beräkna hur mycket du behöver låna

Nästa steg är att ta fram en realistisk uppskattning över kostnaden för renoveringen. Ska du ta professionell hjälp är en bra början att begära in offerter från några olika företag. Räkna också ut hur mycket material som behövs och vad det kostar att köpa in. När du kommit fram till en total siffra är det dags att kolla på dina sparkonton. Hur mycket av renoveringskostnaderna behöver du låna och vad har du redan?

Gör en budget

Innan du lånar bör du också göra en budget för det kommande året. Detta för att veta hur mycket du kommer klara att amortera på lånet, något som i sin tur bestämmer löptiden. Utgå från de senaste sex månaderna och ta fram din genomsnittliga inkomst och dra bort dina fasta kostnader, genomsnittliga rörliga kostnader och eventuella avbetalningar på andra lån. Det som är kvar är det utrymme som finns för ränta och amortering på det nya lånet.

Så här ansöker du om renoveringslån

När du har klart för dig hur mycket du behöver låna och ungefär hur mycket du klarar att betala av varje månad är de dags att ansöka om lån. För att hitta det bästa möjliga lånet för din situation bör du inte stressa igenom denna process utan gå igenom nedan steg i lugn och ro.

Välj rätt typ av lån

De två vanligaste sätten för att finansiera en renovering är antingen genom att utöka bolånet eller genom att ta ett privatlån utan säkerhet. Här går vi igenom fördelarna och nackdelarna.

Utökat bolån

För att kunna utöka ditt bolån krävs att din belåningsgrad (utestående lån / bostadens värde) inte kommer överstiga 85 procent med det nya lånet. De flesta banker har också ett minimibelopp på 100 000 kronor som du minst måste utöka lånet med. Behöver du minst denna summa och har tillräckligt med låneutrymme så är utökat bolån det absolut billigaste sättet att finansiera renoveringen på. En nackdel är dock att amorteringskravet kan göra att din amortering mer än fördubblas om det nya lånet medför att du kommer över tröskeln på 70 procents belåningsgrad.

Privatlån utan säkerhet

Ett privatlån utan säkerhet innebär en betydligt större flexibilitet. Det finns inget minimibelopp och du har stora möjligheter att påverka amorteringens storlek genom att välja olika löptid. Nackdelen är att det är betydligt dyrare. Medan räntan på bolånet ofta är på mellan 3 och 5 procent är räntan på ett privatlån utan säkerhet sällan under 7 procent och den kan gå upp emot 20.

Jämför långivare

När du väl valt vilken typ av lån som är bäst är nästa steg att jämföra olika långivare. Kostnaderna kan variera stort mellan olika banker och kreditinstitut så du bör inte skippa detta steg! Använd till exempel Lånen.se för att snabbt och överskådligt kunna jämföra ett stort antal olika aktörer.

Skicka in ansökan

När du väl valt långivare är nästa steg själva ansökan. Denna sker oftast online genom denna process;

  1. Gå vidare till den långivare du valt genom att klicka på ansök.
  2. Välj önskat belopp och löptid.
  3. Fyll i dina personuppgifter samt uppgifter om exempelvis inkomst och bekräfta med bankID.
  4. En kreditupplysning tas (de flesta utgivare av större privatlån använder UC AB)
  5. Vänta på besked. Ofta får du det samma dag om du ansöker under långivarens öppettider.
  6. Läs igenom låneavtalet noggrant och signera med bankID.
  7. Pengarna når ditt konto, oftast inom 24 timmar.

Sammanfattning

Att ta ett renoveringslån kräver noggrann planering. Börja processen med att definiera vad som ska renoveras och skapa en detaljerad plan. Beräkna sedan kostnaderna och gör en budget för att veta hur mycket du kan amortera och låna. Att finansiera renoveringen genom att utöka bolånet är den billigaste lösningen men förutsätter att ditt existerande bolån inte är för stort. Ett större bolån kan på grund av amorteringskravet också leda till en rejäl höjning av amorteringen. Att i stället ta ett privatlån utan säkerhet innebär mer flexibilitet, men också högre kostnader.

När du väl bestämt dig för typ av lån, belopp och löptid är det dags att påbörja ansökningsprocessen. Jämför alltid flera olika långivare, gärna via en låneförmedlare, innan du bestämmer dig. På så sätt kan du hitta lägsta möjliga ränta.

Redaktionen tipsar

  Ett riktigt välisolerat uterum kan bli lösningen på dina problem Att man under sommaren använder sitt uterum som ett extrarum är inget...
Här på våra svenska breddgrader är den genomsnittliga luftfuktigheten utomhus 80 % och det är inte bra för våra bostäder.  Redan vid en...
Hur kan man ta reda på vilket det bästa sättet att värma upp ett nybyggt fritidshus är? Jo man måste först titta på lite olika faktorer,...

Annonser