Husköparskolan del 3

Husköparskolan del 3

Familjesituationen är oftast den självklara utgångspunkten. Familjer kan vara nästan hur små eller hur stora som helst. Precis som hus. Många bestämmer sig för att köpa hus för att få mer plats. Det kan vara större boyta, helt enkelt. Fler rum eller större rum. Det kan också vara det större avståndet till grannarna. Huset behöver en tomt Vi kanske ska börja med själva platsen där ditt nya hus ska stå så småningom.

Låt oss anta att du har bestämt dig för vilken kommun du vill bo i. Vilka områden verkar trivsamma i kommunen? Gör en lista, och kontrollera därefter var det kan finnas lediga tomter. Vissa kommuner har tomter till salu, och det är lätt att ringa upp och få besked om situationen. Allra enklast är att köpa tomt och hus i ett paket. Många hustillverkare kan erbjuda detta. Ta gärna med dig familjen och åk runt till de olika områden som är aktuella. Kanske kan ni därefter göra en lista över de mest intressanta platserna. Det är viktigt att så mycket som möjligt stämmer. En tomt i sig kan vara mer eller mindre inbjudande. Men hur är det med allt det andra? Skolor, till exempel. Har familjen skolbarn, är det bra om det finns skola i närheten. Om det finns skolor, finns det antagligen också andra familjer med skolbarn i området. Och hur är det ställt med dagis, bussar, pendeltåg, spårvagn och affärer? När du har fått svaren på sådana frågor, har du också fått en riktigare uppfattning om tomten.

En mycket tilltalande tomt kanske visar sig mindre lämplig när allt annat vägs in. Och en annan tomt kanske seglar upp som huvudkandidat. Glöm inte att tomten kan se olika ut vid olika tider på dagen. Var kommer det att bli kvällssol, till exempel? Det är viktigt att tänka på åt vilket håll altaner och balkonger vetter. När du har skaffat dig information och tänkt igenom allt noga, har du kanske kommit fram till ett svar.

Du har bestämt dig för en tomt. Köp den!

Sedan är det bara huset kvar!
Visningshus. I själva verket hänger husidéerna mycket nära samman med tomtidéerna. Därför har du säkert haft både tomt och hus i åtanke samtidigt. Det är ju så att en tomt kan vara till exempel stor eller liten, plan eller sluttande. Den är med andra ord förutbestämd för vissa typer av hus. Det är bland dessa typer du hittar ditt hus. Närmare 90% av alla svenska husköpare får idag sin första kontakt med husföretagen via internet. Bilder och ritningar är bra, men det är först när du kliver innanför dörren som du får en verkligt god upplevelse av husets atmosfär och funktionalitet. Det är då du kan bilda dig en uppfattning om hur du kommer att trivas. Trähustillverkarna har visningshus runt om i Sverige. När du har sett hur en planlösning ser ut i verkligheten blir det alltid lättare att avgöra om huset har vad du och din familj behöver.

Frihet och ansvar
Vilket hus du än väljer, har det en utsida och en insida. Huset ser ut på ett visst sätt, men du kan påverka det i större eller mindre utsträckning. Beroende på hur familjen ser ut kan man vilja påverka planlösningen i huset. Kanske vill du och din familj ha ett större kök. Kanske vill ni ha fler rum, kanske färre. Det är också olika vilken utrustning man vill ha i huset. Nya hus levereras med bra basutrustning, men du kan alltid göra tillval som passar dina behov. Att köpa hus är ansvarsfullt. Ju mer man förstår av processen och ju fler medvetna beslut man fattar, desto nöjdare blir man när man flyttar in.

Nästa del av Husköparskolan, del 4, handlar om vägen fram till den dag du och din familj flyttar in i det nya huset. Den vägen är inte alltid rak, men du kan själv vara med och se till att den inte blir alltför krokig.

 

Redaktionen tipsar

En ny husserie från Götenehus med nostalgisk sekelskifteskänsla  I serien ingår 4 olika typer av hus alla med klassisk arkitektur med...
  Ett alldeles underbart sätt att skaffa sig ett extrarum i villan är att bygga ett uterum eller en vinterträdgård. För den som vill...
Ny Högre Standard Takhöjden blir nu 2,5 m på bottenvåningen i alla deras hus. Det innebär bl.a. att det känns luftigare i hela...

Annonser

Utvalda varumärken

Vi bygger bara stenhus - det är det enda som är hugget i sten. Resten bestämmer du. Från planlösning till inredning till husstil.
Att Kaptensgården valdes till årets hus 2017 är inte svårt att förstå. Det här är ett väldigt exklusivt hus med lantlig karaktär.
Alla våra fritidshus har året-runt-standard med tjocka välisolerade väggar, 3-glas-fönster samt fullt utrustade kök och badrum.
Varför är det bättre att bygga ett stenhus? Är det dyrare att bygga ett stenhus? Dessa och fler svar hittar du hos Nordiska Villor.