Hus i New England-stil

Med inspiration från nordöstra USA har byggstilen knockat nya svenska villabyggare.

Våra nordiska inredningsideal med ljus lätt inredning och luftig stil med mycket marina inslag gör sig perfekt tillsammans med New England-stilen och kanske är det just därför trenden blivit så otroligt populär i vårt land. Den ursprungliga stilen har sitt säte i USA och de starka kolonial-makternas arkitektur. Fyrar, signalflaggor, inredningsdetaljer från gamla skepp och rustika möbler i mörka, fina träslag. Alltihop kombinerat i träpanelklädda rum med vitt som den stora basfärgen, både på väggar och på textilier. Att skapa en gammal stil med fina detaljer och kombinera den med det avskalade vita verkar vara något som de som letar inspiration till nybyggda villor idag, uppskattar mycket.

Redan på utsidan står det klart att det är ett hus i New England-stil det handlar om då det finns många självklara designtecken som alltid finns på just den här hustypen. De stora verandorna är en sådan detalj. Gärna utefter en hel långsida och absolut med fina pelare som bär upp det överbyggda taket. Entrén är viktig och placeras alltid centralt på huset. Ytterdörren får gärna vara i pardörrs-modell och gärna i kombination med sidofönster. När det kommer till fasaden så är det liggande panel som gäller och den absolut största färgen är vitt men även mörkbrunt och svart syns på villor i New England-stil.

En annan viktig detalj är fönstren. Spröjs skall det vara och gärna med grövre sektioner som fylls med mindre rutor. Vill man vara riktigt korrekt och bygga tidstypiskt är originalen faktiskt fönster med skjutluckor med en fast horisontell mittpost, vilket kanske låter lite väl ”svårt” i våra svenska öron. Men med hjälp av fina jalusi-fönsterluckor kan du ändå locka fram den där riktigt läckra New England-stilen. Fönstren skall vara av samma storlek och sitta symetriskt placerade på fasaden.

Det är väldigt viktigt att byggstilen hålls ren och gedigen utan för mycket snickarglädje. Inga onödiga krusiduller alltså utan små stilrena detaljer som istället blir till små signum för New England-stilen. Ett exempel är de fina takfötterna som avslutar de dubbla knutbrädorna uppe mot taket. Med sitt trappstegs-utseende har denna typ av takfot blivit ett stilfullt kännetecken för byggstilen. Den rena stilen fortsätter runt fönstren och glöm inte – inga krusiduller!

På villor med inredd vind kan man, för att få in ett fint ljus på vindsplanet, montera takkupor som då också måste hålla samma symmetri och liksidighet utefter huskroppen. Stilen på takkuporna skall vara av den smalare, högre modellen för att ge precis rätt känsla till huset.

Slutligen har vi taket på ditt nya New Englandhus. Använd kvadratiska, släta pannor av betong eller pappshingel för att efterlikna originalhusen så mycket som möjligt. Att istället använda bandfalsad plåt är ett annat praktiskt sätt att kunna knyta ihop själva taket med överbyggda verandor eller entrétak vilket blir både snyggt och dessutom ger dig ett tak som kräver minimalt med underhåll.

Att bygga ett New England hus kräver att den som ritar huset kan anpassa sig, både till den direkta miljö som huset skall stå i men också hålla fast vid alla dessa detaljer som är så viktiga när det gäller just New England-stilen. Det är ett stycke historia som skall sammanfogas med ett modernt marininspirerat uttryck så det gäller att hitta rätt och hålla tråden både på ut- och insidan av det nya huset.

På Villaportalen finns gott om annonsörer som har villor i New England-stil i sitt sortiment. På deras företagssidor kan du bläddra i deras bildgallerier och titta på flera olika modeller och storlekar av just New England villor.

 

Redaktionen tipsar

●Denna artikel är en annons från Trivselhus Tanken var att låta en arkitektbyrå rita ett nytt hus. Men så hittade de en husmodell som hade...
De nya moderna funkishusen syns allt mer i våra bostadsområden. Med rena, släta kubistiska former och fokus på funktion tar funkishusen...
Jakten på ett eget hus började när Ani Paltian och Rafik Oganesian sålde sin bostadsrätt och flyttade in i en hyreslägenhet. Paret gick på...

Annonser

Utvalda varumärken

Att Kaptensgården valdes till årets hus 2017 är inte svårt att förstå. Det här är ett väldigt exklusivt hus med lantlig karaktär.
Byggplaner? Vi har nyckeln till ett bättre boende. Låt dig inspireras på vår hemsida!
Fritidshus med känsla. Skräddarsyr hus i både modern och klassisk stil.
Naturliga material och genuint hantverk??