Husköparskolan del 2

Husköparskolan del 2

Det kan finnas mycket charm i ett begagnat hus. Det gäller bara att undersöka det noggrant - huset ska helst inte ha passerat sitt bäst före-datum.

Bara och bara, förresten. Det behövs stora kunskaper för att ta reda på vilket skick ett begagnat hus egentligen är i. Det kan vara klokt att anlita någon som har de kunskaperna. Ett annat sätt är att skaffa Åsa Holsteins utmärkta bok "Köpa hus". Den finns i välsorterade bokhandlar och lotsar begagnatköparen genom hela processen.

Ekonomi och ekologi
Vem är det som börjar intressera sig för nya hus? Det går inte riktigt att svara på, för det kan vara nästan vem som helst. Men något har de gemensamt. Kanske är det lockelsen i att vara först med att bo i huset. Allting som finns i det är oanvänt när man flyttar in. Det har inte bara med känsla att göra. Ekonomin är självklart något mycket viktigt för de flesta av oss. Och här finns intressanta skillnader mellan nya och begagnade hus. Det handlar verkligen inte bara om själva köpeskillingen. Huset har också en total ekonomi, som beror på saker som skatt, räntor, försäkringar, uppvärmning och underhåll. Ta fastighetsskatten, till exempel. När du köper ett nytt hus, slipper du betala fastighetsskatt de första fem åren. Därefter följer ytterligare fem år med halv fastighetsskatt. Nybyggda hus förbrukar lite energi, vilket ju är ett starkt argument för att låta en hustillverkare bygga Ert hus. Det är både ekologiskt och ekonomiskt. Ny teknik kan minska energiförbrukningen med nästan hälften. Som ägare till ett nytt hus blir du därmed mindre sårbar för kalla vintrar och stigande elpriser. Det handlar i slutänden om trygghet. Det går att förutse vad huset kommer att kosta, månad för månad och år för år.

Ett tankeexperiment
Vi tänker oss att du är på väg att köpa ett hus som kostar 2 000 000 kronor. Det är realistiskt att räkna med att banken beviljar dig bottenlån på 1 500 000. Du har dessutom betalat en kontantinsats på 200 000.Resterande 300 000 blir ett topplån. Bottenlånet kostar 2 715:50 kr i månaden efter skattereduktion vid 3,10 procents ränta. Topplånet kostar 542:50 kr; räntan uppskattas här till 4,85 procent. Så långt gäller detta både nya och begagnade hus. Men i verkligheten finns det ju stora skillnader. Ett begagnat hus behöver i regel rustas upp. Om både kök och badrum ska renoveras, får man räkna med att det kostar uppemot 300 000. Tabellen visade att det blir 3 095 kronor i lägre kostnader per månad för den som köper nytt hus i stället för begagnat. Vill man, kan man se det som en bonus som man kan göra annat för. Du kan till exempel välja att höja din boendekvalitet. 3 095 kronor räcker till ett topplån på närmare 600 000 kronor. Om vi dessutom väger in uteblivna renoveringskostnader på 300 000, som ju bara drabbar begagnatköparen, slipper du 3 300 kronor per månad som nyhusköpare. Det är siffror som tål att tänkas på. Du får kort sagt ett rätt trevligt val: antingen lägre månadskostnader eller ca 900 000 kronor mer att lägga på ditt nya hus.

Kort repetition
Det finns utan tvekan stora skillnader mellan nya och begagnade hus. Ekonomin är en sådan skillnad. Köpeskilling är en sak, husets totala ekonomi en annan. Där talar det mesta för det nybyggda huset, eftersom det har förmånlig beskattning och låg energiförbrukning. Du slipper också kostnader för upprustning. Ett nytt hus går att anpassa efter de önskemål och behov du och din familj har. Det går förstås att bygga om ett begagnat hus också, men det är både besvärligt och dyrt. Överhuvudtaget är det lättare att veta vad det till sist kostar att bo i ett hus som är nytt. Du slipper oförutsedda utgifter som orsakas av havererade pannor, krånglande vitvaror och annat som begagnatköparen måste vara beredd på. Som en sorts bonus får du också känslan av att vara den första som bor i huset och använder det. Hur viktig den känslan är vet bara du. Och det är bara du som vet om du är husköpartypen.

Husköparskolan fortsätter.

Nästa artikel är den tredje i ordningen, och den handlar om att hitta rätt. Rätt hus, rätt storlek och rätt tomt i rätt område.

 

Redaktionen tipsar

Ny Högre Standard Takhöjden blir nu 2,5 m på bottenvåningen i alla deras hus. Det innebär bl.a. att det känns luftigare i hela...
Sponsrad artikel Landskapsarkitektur är konsten att utforma och arrangera utomhusmiljöer för att skapa funktionella och estetiskt...
En ny husserie från Götenehus med nostalgisk sekelskifteskänsla  I serien ingår 4 olika typer av hus alla med klassisk arkitektur med...

Annonser

Utvalda varumärken

Att Kaptensgården valdes till årets hus 2017 är inte svårt att förstå. Det här är ett väldigt exklusivt hus med lantlig karaktär.
Vi bygger bara stenhus - det är det enda som är hugget i sten. Resten bestämmer du. Från planlösning till inredning till husstil.
Alla våra fritidshus har året-runt-standard med tjocka välisolerade väggar, 3-glas-fönster samt fullt utrustade kök och badrum.
Hos oss hittar du marknadens bredaste utbud från det mest klassiska till det ultramoderna!