Ett eget fritidshus

 

Bara ordet fritidshus är ju helt fantastiskt. Det lämnar alla extra förklaringar och kringskrivningar helt övertaliga.

Den absolut bästa och mest värdefulla tiden i våra liv måste väl ändå vara fritiden. Det är tack vare fritiden och all den energin som den ger oss som vi även känner lust och ork att gå till jobbet. Att jobba och slita för att slutligen kunna unna sig lite skön fritid blir på något vis en belöning för den kraft och ansträngning man lagt ner på jobbet.

Bilden är hämtad från Västkuststugan´s hemsida

Det är inte alls något måste att man äger ett eget fritidshus för att kunna få en meningsfull och energigivande fritid, tvärtom. Många tycker istället att det är en fördel att kunna spendera sin fritid på olika platser och i skiftande miljöer och det gör man kanske allra bäst genom andra boendeformer än just genom att äga själv. Att hyra eller att köpa in sig i en andelsstuga kan vara några av alternativen för en varierad fritid.

Bilden är hämtad från Willa Nordic´s hemsida

Resten av oss, som älskar den lediga fritiden men samtidigt vill bo välplanerat och organiserat även den delen av året, väljer ofta att skaffa sig ett eget fritidshus. Ett hus som kan bli vår oas i verkligheten, där vi kan ladda batterierna och njuta av livet, om och om igen. För många ägare till fritidshus har det startat som ett rent fritidshusprojekt men allt eftersom åren gått och behoven ändrats har många familjer valt att faktiskt flytta till sitt fritidshus för gott.

Bilden är hämtad från BraHus hemsida

De flesta tillverkarna av fritidshus beskriver på sina hemsidor hur enkelt och smidigt man kan tilläggsisolera och vinterbona ett boende som, från början var tänkt att bara fungera som en sommarbostad. För att allt fler skall kunna ha råd att unna sig ett fritidshus har tillverkarna också varit noga med att det skall finnas alternativ för alla sorters plånböcker. Naturligtvis blir både komfort och storlek på stuga något mer begränsad, då kostnaderna skall hållas nere men som en övernattningsstuga där man aldrig spenderar mer än ett par nätter åt gången kan även de små, enkla och lite mer spartanska stugorna ha sin charm.

      Bilden är hämtad från Lundqvist trävaru´s hemsida

Ibland är det nog så att det är just det enkla och okomplicerad i livet man söker när man letar efter en meningsfull fritid. Att man kan få chans till några dagar utan tv, utan dator och utan dusch och ändå kunna få ha en så komplett och fullständigt rogivande ledighet är något som väldigt många, för att inte säga alla, skulle behöva.

Bilden är hämtad från Lima timmerhus hemsida Bilden är hämtad från Lima timmerhus hemsida

Meningsfull fritid är en högst personlig sak och det finns nog lika många olika definitioner på det, som det finns typer av människor. För någon är meningsfull fritid att kunna få tid för sin familj och göra något kul tillsammans med dem, samtidigt som en annan som normalt ger all sin energi till familjens olika medlemmar, kan samma tema betyda att man får en helg, bara för sig själv och sitt fiskespö.

Bilden är hämtad från Hälsingestugor´s hemsida

Stressa dig inte igenom livet utan att reflektera över dagen, snarare än du kan ana kan det vara för sent för reflektioner. Så stanna upp ibland och ta tillvara på livet och passa på att njuta av det.

Vilken typ av fritidsmänniska du än är, så glöm inte att det är kombinationen av arbete och fritid som gör livet så otroligt härligt att leva. Precis så skön som känslan inför en stundande semester, är väl ändå längtan tillbaka till arbete och nya utmaningar, efter en riktigt härlig ledighet.Här på Villaportalen har vi samlat ett helt dokument med tillverkare av fritidshus och där kan du enkelt gå in på deras hemsidor och se hur deras olika stugtyper ser ut.

 

Redaktionen tipsar

Idag behöver det inte bara vara brunt eller vitt. Inte heller slätt eller fönsterlöst.  Visst finns de klassiska standardportarna kvar och...
Vad känns väl mer genuint svenskt och naturnära än ett handgjort timmerhus? Tiden då det enbart var fjällstugor som byggdes i äkta...
Vill du bygga Atefallshus med loft? Att ha en tomt med såpass utrymme så du kan bygga ett Attefallshus med valmöjligheter som för bara...

Annonser

Utvalda varumärken

Alla våra fritidshus har året-runt-standard med tjocka välisolerade väggar, 3-glas-fönster samt fullt utrustade kök och badrum.
Vi bygger bara stenhus - det är det enda som är hugget i sten. Resten bestämmer du. Från planlösning till inredning till husstil.
Att Kaptensgården valdes till årets hus 2017 är inte svårt att förstå. Det här är ett väldigt exklusivt hus med lantlig karaktär.
Varför är det bättre att bygga ett stenhus? Är det dyrare att bygga ett stenhus? Dessa och fler svar hittar du hos Nordiska Villor.