Att investera i ett eget hus

 

Drömmen om att bo i ett eget hus finns i nästan alla av oss. Tyvärr finns inte alltid tillräckligt med kunskaper om hur man gör en bra affär.

Att drömma om ett nybyggt hus är lätt. Ofta har man ganska tidigt klart för sig hur man önskar att drömvillan skall se ut men att hitta en passande tomt, i ett område man vill bo och att dessutom drömvillans utseende passar på den tomt man hittar är inte alltid lika lätt och dessutom kräver det en hel del logistik. Det finns inte obegränsat med tomter och det krävs att man kontaktar de olika hustillverkarna för att höra om de tänker bygga i era favoritområden. Du kan även få bra information från kommunen när det gäller planerade bostadsområden. Som starka argument för att bygga nytt hus kan vi nämna både den förmånliga beskattningen och den låga energiförbrukningen som ett nybyggt hus har. I äldre, begagnade hus är ofta uppvärmningen en stor kostnad och genom att välja ett nybyggt hus med någon av dagens moderna uppvärmningslösningar och nya synsätt, på hur man bäst isolerar ett hus, har denna kostnad minskat radikalt för villaägaren. Ett nybyggt hus är nytt utifrån och in och du, som ny villägare, behöver inte kalkylera med en buffert för reparationer eller åtgärder som annars lätt får med dig vid en affär med ett begagnat hus. Ett nytt hus är helt enkelt en trygg och bra affär.

Tänk på era behov

Det gäller att ni tänker över era behov i ett längre perspektiv och väger in familjesituationen både nu och i framtiden. Blir familjen större, flyttar tonåringar ut osv. Det värsta som skulle kunna hända är väl att ni står med er nybyggda drömvilla och inser att ni snart kommer att ha för lite plats. När man tänker behov så skall man också väga in närheten till affärer, skolor och andra viktiga knutpunkter. Har man behov av gångavstånd till exempelvis förskola eller skola? Vill man ha närhet till kollektivtrafiken? Behoven inne i huset är också något man skall tänka över. Kanske behöver tonåringarna ha en avskild våning i huset eller så kan flera toaletter och duschmöjligheter vara behov som är viktiga för just er familj. Planlösningen i den kommande drömkåken måste passa behoven för alla i familjen och att hitta det perfekta huset kan vara en spännande utmaning bara det.

Härligt modern design från Trivselhus

Stora ekonomiska beslut

Ett husköp är oftast det enskilt största ekonomiska beslut som en familj tar. Det är också ett beslut som måste vara hållbart över en lång tid och naturligtvis vill man kunna känna sig trygg i sin affär. Genom att välja auktoriserade säljare får du en garanti för att de gör etiskt korrekta affärer och att de använder sig utav avtal och kalkyler som är godkända av konsumentverket och branschförbundet. En auktoriserad säljare har också kunskap och skyldighet att informera er om garantier och försäkringar vilket i sin tur ökar er köptrygghet ytterligare. Ni skall ha råd med ert husköp även om räntorna går upp, när ni är föräldralediga med barnen eller om någon i hushållet skulle bli av med sitt arbete. Genom att göra en husaffär som är anpassad efter era ekonomiska möjligheter tryggar ni framtiden för er och för familjen.

De praktiska detaljerna

När ni väl har hittat en hustillverkare som ni trivs med och dessutom ett hus, som så gott det går, lever upp till alla era behov och önskningar då lämnar ni saken i hustillverkarens händer. Genom ett avtal om entreprenad ger ni tillverkaren i uppgift att sköta ert bygge från första till sista plankan. Detta ger en enorm trygghet för er som husägare och ger er dessutom utrymme att njuta av det stora projekt ni just har inlett. Hustillverkaren tar, med sin personal, ansvar för att bygget fortlöper och ni kan ägna er åt att välja inredning och andra roliga detaljer till villan. Väldigt ofta byggs sektionerna till huset klart inomhus, på fabriken, och monteras sedan i stora stycken direkt på plats. Ett sådant här byggsätt förkortar resningstiden med otaliga dagar och borgar för att den känsliga byggstommen inte blir utsatt för onödiga fuktangrepp. När taket är på plats är bygget säkrat och man kan sedan fortsätta med färdigställandet på ett tryggt sätt.

Modern design från Anebyhus

Nu börjar det riktigt roliga

När bygget börjar ta form är det hög tid att börja fundera på hur man vill att huset verkligen skall se ut i färdigt tillstånd. Ofta finns det ett standardutförande i de olika husmodellerna men det finns mängder av olika tillval att göra för att få huset att bli precis sådär personligt som ni vill ha det. Helkaklade badrum, golvvärme, extra köksmaskiner så som tallriksvärmare, vinkyl osv. är bara några exempel på härligt lyxiga detaljer som kommer att kännas så härligt att kunna ha i den nybyggda villan. Även här är det egna önskningar och behov som styr. Gillar ni starka färger och kontraster så låt det bli till en röd tråd genom villan. Eller så gillar ni den mer avskalade och minimalistiska stilen och då ser ni istället till att det får bli ert signum i det nya huset. Ett nytt hus är ett oskrivet blad och det är ni, nya villägare, som skall skriva bladet. Detta kan vara ert livs chans till att förverkliga era drömmar så låt det bli till den fantastiska resa som alla vill göra.

 

 

Redaktionen tipsar

Alla som köpt eller sålt en fastighet de senaste åren har inte kunnat undgå den nya energideklarationen. Detta är bara början på en rad av...
Regeringens beslut om Komplementbyggnader Ett Attefallshus eller även kallade Komlementbyggnader på tomten som är 25 kvm stort och 4m till...
Husköparskolan del 3 Familjesituationen är oftast den självklara utgångspunkten. Familjer kan vara nästan hur små eller hur stora som helst...

Annonser

Utvalda varumärken

Vi bygger bara stenhus - det är det enda som är hugget i sten. Resten bestämmer du. Från planlösning till inredning till husstil.
Att Kaptensgården valdes till årets hus 2017 är inte svårt att förstå. Det här är ett väldigt exklusivt hus med lantlig karaktär.
Varför är det bättre att bygga ett stenhus? Är det dyrare att bygga ett stenhus? Dessa och fler svar hittar du hos Nordiska Villor.
Byggplaner? Vi har nyckeln till ett bättre boende. Låt dig inspireras på vår hemsida!