Dags att måla huset?

 

Har det blivit dags att måla ditt nybyggda hus eller måla om ditt befintliga hus? 

När huset är färdigbyggt och det har blivit dags att måla så räcker det inte bara med att välja en färg som passar till huset och omgivningarna, det är mycket att tänka på med själva målningen också. Trä som är helt nytt och obehandlat mår inte bra av att stå omålat, se till att grunda panelen senast inom några få veckor. Om din träpanel utsätts för regn, sol, vind och annat slitage kan den bli ett dåligt underlag för färgen du har valt och dessutom kan svampsporer få fäste, dessa kan sedan tränga igenom färgskiktet och då kan färgen flagna och du kan få problem med ytliga mögelangrepp.  

Bilden är hämtad från Cuprinols hemsida 

När du skall måla huset är det viktigt att träet är torrt och de bästa väderförhållandena är om det är mulet, lite blåsigt och cirka 20 grader. Är det risk för frost eller dagg under natten så se till att sluta måla i tid så att färgen hinner torka innan natten kommer. Många tror att strålande sol är bra ur målningssynpunkt men faktum är att gassande sol inte heller är någon fördel när det är dags att börja måla.  

Bilden är hämtad från Nordsjös hemsida 

Beroende på vilken färgleverantör du väljer så har de olika system när det gäller att måla och måla om ett hus men för det mesta så rekommenderas det att du börjar med grund olja, sedan grundmålning och sist färdigmålning. Det finns många olika typer av färg att välja på så prata med din lokala färghandlare och tänk på att köpa färg, grund olja och liknande ur samma serie så att du kan vara säker på att de passar ihop. 

Bilden är hämtad från Nordsjös hemsida 

Om du skall måla om ditt hus så behöver du först skrapa bort den gamla färgen och eventuellt också tvätta huset innan du börjar stryka på den nya färgen. Många gånger när den nya färgen flagnar så beror det på att man har målat på den gamla färgen som har börjat släppa och genom att skrapa rent ordentligt med en gång så kan du slippa att få göra om arbetet igen efter bara något år. Tänk också på att kolla så att hängrännor, fönsterbleck och liknande fungerar som det skall så att inte huset utsätts för ständig fukt som på sikt kan leda till röta.  

Bilden är hämtad från Nordsjös hemsida 

Vet du inte vilken färg du vill ha på ditt hus så kan du använda dig utav en färgsimulator via datorn för att få en så bra bild som möjligt utav resultatet. Färgen på ditt hus skall inte bara tilltala dig utan även passa ihop med takpannorna, stilen på huset och omgivningen.  

Bilden är hämtad från Nordsjös hemsida

För att få tips, hjälp och råd om vad du skall tänka på när det gäller att måla ditt nya hus eller måla om ditt gamla hus så kan du vända dig till din lokala färghandlare eller till någon av våra återförsäljare.

Tycker du att arbetet känns allt för stort och övermäktigt för att klara själv kan du alltid välja att anlita en hantverkare. De gör ofta jobbet både snabbare och mer effektivt än vad man skulle gjort själv och med dagens fördelaktiga ROT-avdrag får du ju också arbetskostnaden subventionerad.

 

 

Redaktionen tipsar

  Ett riktigt välisolerat uterum kan bli lösningen på dina problem Att man under sommaren använder sitt uterum som ett extrarum är inget...
Efterfrågan på VårgårdaHus har ökat och tanken på att göra en tillbyggnad för att möta framtida behov har funnits ett par år. Det första...
Här på våra svenska breddgrader är den genomsnittliga luftfuktigheten utomhus 80 % och det är inte bra för våra bostäder.  Redan vid en...

Annonser

Utvalda varumärken

Falu Rödfärg ? Sveriges mest beprövade husfärg
Sioo Impregnering - ett unikt träskydd! Miljövänligt-Underhållsfritt-Tillförlitligt
Dina utemöbler och din träterass är något som du vill kunna använda så mycket som möjligt.
Miljöklassat svenskt träskydd för nytt eller gammalt trä, alternativ till olja.