Husbudget

 

Hur mycket ditt hus kommer att kosta beror på en mängd olika faktorer

Maxtak på budgetenSka du bygga ditt eget lösvirkeshus så är det många aspekter du behöver ta med i budgeten. För att kostnaderna inte ska sväva iväg allt för mycket bör du sätta en maxnivå på hur mycket huset får kosta och sedan kalkylera efter det.

 

Tomt och grundFörst och främst är det själva tomten, priserna varierar mycket beroende på var i landet du ska bygga och vilket läge tomten har. Att gjuta grunden är ett digert arbete och det är viktigt att den blir korrekt gjuten så det smidigaste är att du anlitar en firma för detta, du kan spara en del pengar på att kolla med olika firmor vad dom tar för material och arbetskostnad.

 

UppvärmningsalternativOlika uppvärmningsalternativ kostar olika mycket, vilken typ av uppvärmning som passar bäst till ditt hus beror på hur stort huset är, hur många ni är i hushållet, var i landet ni bor och hurdant läge ni har runt huset. Ta god tid på dig när du jämför de olika uppvärmningsalternativen, vad de kostar och hur mycket pengar ni kan spara på dom.

 

MaterialÄven priserna på material kan skilja sig en del åt i olika delar av landet, hör dig för med flera olika firmor och begär in prisofferter på det material du behöver. När det gäller fönster och dörrar så skiljer sig priserna åt beroende på material, kvalité och hur energisnåla de är. Siktar du på att få ett så energisnålt hus som möjligt ska du köpa isolerade fönster och dörrar med ett så lågt U-värde som möjligt. Hör dig för hos olika leverantörer och tillverkare om vad som passar bäst till ditt hus.

 

HantverkareKan du göra det mesta av jobbet själv sparar du en hel del pengar på det men det kommer också att ta längre tid att få klart huset så när det gäller den delen får du väga pengar mot tid och se ifall du har råd att vänta längre innan du kan flytta in i ditt hus. Installationer av el och vvs ska alltid utföras utav kvalificerade fackmän för att det skall bli korrekt anslutet.

 

TaketTaket är den delen av huset som ska skydda ditt hus mot nederbörd och stormar så det är viktigt att det läggs på korrekt. Har du inte lagt tak tidigare bör du kolla med olika takläggare vad de tar för att lägga ditt tak och be gärna om referenser också. Hur mycket ditt tak kommer att kosta varierar beroende på hur stort det är och vilken typ av material du vill ha på taket.

 

InredningNär du har fått en klar bild av vad utsidan av ditt hus och uppvärmningen kommer att kosta är det insidan kvar. Golv, väggar, innertak och inredning kostar även det en hel del. Samma sak gäller med dessa bitar, priserna skiljer sig åt på grund utav kvalité och material.

Försäkring Ditt val av hem och villaförsäkring kan göra stor skillnad då det kan skilja tusenlappar mellan olika försäkringar. Att jämföra olika försäkringslösningar både till innehåll och pris är viktigt innan du bestämmer dig. Det finns idag bra tjänster för att jämföra villaförsäkringar som kan användas i valet av försäkring.

PrioriteraVill du ha ett unikt och lyxigt kök så kostar det betydligt mer än ett billigare, massproducerat kök. Tänk igenom vilka bitar av huset som är viktigast för dig och se till att du får det som du vill ha det. Lägg däremot hellre ner mer pengar på att få själva huset i ett bra skick med material av hög kvalité och köp billigare inredning eftersom det blir betydligt billigare att köpa en ny dusch om två år än att behöva lägga om taket för att det läcker.

 

En investering för livetJämför priser hos flera olika återförsäljare, leverantörer och företag innan du bestämmer dig för vad du ska välja och ta hänsyn till oförutsedda utgifter i budgeten så att du slipper stå där med ett halvfärdigt hus utan några pengar att göra klart jobbet med. Ditt hus är en investering för livet och skulle du besluta dig för att sälja det längre fram kommer du få tillbaka mer på försäljningen om kvalitén på huset håller en hög standard. Hög kvalité håller längre och även om det blir en dyrare investering kommer du att ha nytta av produkten under en längre tid vilket sparar pengar på sikt. Handlar det bara om mindre summor så är det bättre att välja det dyrare alternativet eftersom det troligtvis kommer att hålla längre och dessutom ge dig en större njutning i vardagen.

 

 

 

Redaktionen tipsar

Husköparskolan del 3 Familjesituationen är oftast den självklara utgångspunkten. Familjer kan vara nästan hur små eller hur stora som helst...
Alla som köpt eller sålt en fastighet de senaste åren har inte kunnat undgå den nya energideklarationen. Detta är bara början på en rad av...
Husköparskolan del 6 Familjen En familj är kanske du och din katt. Eller ett helt fotbollslag. Det spelar inte så stor roll, för någonstans...

Annonser