Husköparskolan del 1

Husköparskolan del 1

Boendet är viktigt. Många av oss skulle nog säga att det till och med är mycket viktigt. Den här artikeln är den första, av sex, i Husköparskolan.

Är du en blivande husköpare?
Genom att läsa en eller flera av artiklarna får du en närmare inblick i vad ett husköp innebär i fråga om ansvar, frihet, trygghet - och en hel del annat. Hur är det till exempel med ekonomin? Är ett eget hus en frihet du har råd med? Chansen är kanske större än du har tänkt på. Det är ju inte särskilt billigt att hyra lägenhet, och de pengar du ändå lägger på hyran varje månad kan räcka långt om du väljer att köpa hus i stället. Livet och boendet Det är inte bara så att vi alla har våra egna önskemål och behov. Det som händer i våra liv gör också att vi börjar önska och behöva andra saker än tidigare. Det som fungerar utmärkt när vi just flyttat hemifrån är kanske inte lika lyckat tio år senare. På många håll i Sverige är det svårt att hitta bostad. För många blir det därför nödvändigt att börja bostadskarriären med någon sorts tillfällig bostad. Att flytta runt mellan olika andrahandslägenheter, kanske flera gånger per år, är inget ovanligt. Så småningom tröttnar man på det. Men eftersom det ofta är svårt, och ibland nästan omöjligt, att hitta en hyreslägenhet med förstahandskontrakt, kan det till sist bli dags att skaffa en bostad man själv bestämmer över. Man köper.

Hur väljer vi bostad?
Där är det olika hur vi väljer. Om vi trivs med att bo i lägenhet, köper vi kanske en bostadsrätt. Om vi i stället föredrar att inte ha grannarna för tätt inpå, blir det intressantare att titta på nya hus hos alla hustillverkare. Parhus och radhus är exempel på mellanting, kan man säga. Hur vi till sist väljer har förstås många orsaker. Det kan finnas ett visst område vi trivs i. Vi kanske vill ha skolor eller affärer på bekvämt avstånd. Ett stort trädgårdsintresse gör att ett hus med stor tomt känns lockande - och vice versa. Fler och fler av oss har börjat jobba hemifrån, och det är också något som kan påverka valet av bostad.

I nästa artikel, del 2, tar vi upp en rad saker som är viktiga att fundera över innan man köper hus. Bland annat beskriver vi skillnaderna mellan att köpa nytt hus och att köpa begagnat.

 

Redaktionen tipsar

Räckesbutiken skräddarsyr Ditt räcke efter Dina mått och Din design. Du designar själv din produkt i ett enkelt verktyg där du blir...
Alla som köpt eller sålt en fastighet de senaste åren har inte kunnat undgå den nya energideklarationen. Detta är bara början på en rad av...
En ny husserie från Götenehus med nostalgisk sekelskifteskänsla  I serien ingår 4 olika typer av hus alla med klassisk arkitektur med...

Annonser

Utvalda varumärken

Vi bygger bara stenhus - det är det enda som är hugget i sten. Resten bestämmer du. Från planlösning till inredning till husstil.
Alla våra fritidshus har året-runt-standard med tjocka välisolerade väggar, 3-glas-fönster samt fullt utrustade kök och badrum.
Att Kaptensgården valdes till årets hus 2017 är inte svårt att förstå. Det här är ett väldigt exklusivt hus med lantlig karaktär.
Fritidshus med känsla. Skräddarsyr hus i både modern och klassisk stil.