Hur placerar du dina lampor rätt för att lysa upp ditt hem?

Hur placerar du dina lampor rätt för att lysa upp ditt hem?

Ljuset kan göra underverk i inredningen. I vardagsrummet skapar det en mysig atmosfär, i sovrummet hjälper det dig att sova bättre och vid skrivbordet ökar det din produktivitet. Vet du var du bäst placerar en golvlampa och vilka rum som lämpar sig för en sval skugga av ljus? Låt dig inspireras av våra tips och fyll ditt hem med ljus.

Det råder ingen tvekan om att solen kan förbättra vårt humör och ge vår kropp energi. Men artificiell belysning kan ha samma effekt på våra kroppar och sinnen. Golvlampor, bordslampor och ljuskronor påverkar vår koncentration, vårt mentala tillstånd och vår sömn. Reglerna är dock olika för varje rum.

Ett vardagsrum fullt av ljus och komfort

Vardagsrummet är en plats för avkoppling och för att samlas med hela familjen. Belysningen måste därför fylla flera funktioner här. Skapa en mysig atmosfär för att titta på film på kvällen, men ge också tillräckligt med ljus för att göra läxor eller sitta med vänner. En ljuskrona som centralbelysning räcker alltså inte till här, utan här behövs flera ljuskällor. Kompletterande belysning, t.ex. golvlampor, vägglampor eller till och med LED-strips spelar en viktig roll i vardagsrummet. En golvlampa bör placeras antingen bredvid eller bakom tv:n. Ljuskällan riktas då mot väggen eller taket och ljuset sprids på ett behagligt sätt. Även integrerad belysning i den glasade delen av skåpen eller spotlights placerade under tavlor kan skapa ett mysigt och intimt ljus.

Se upp för lampan på nattduksbordet i sovrummet

Tycker du om att läsa innan du lägger dig? Om du föredrar böcker är en vägglampa ovanför sänggaveln den bästa ljuskällan för dina ögon. Å andra sidan är en lampa på nattduksbordet bra för när man läser från surfplattor eller läsplattor enligt experter. Om du har svårt för att gå upp ur sängen på morgonen kan du skaffa en lampa till nattduksbordet som kan efterlikna en soluppgång. Den ger ett mjukt men ändå intensivt ljus som är det mest behagliga sättet att vakna på morgonen.

Lys upp i köket

I köket är det perfekt att belysa alla arbetsytor, inklusive kokplattan, diskhon och bänkskivan. Om du har få lampor inbyggda i köksenheterna kan du använda spotbelysning för att lösa problemet. Du kan placera dem under överskåpen och rikta ljuset precis dit du behöver.

Bästa belysningen för arbete vid datorn eller målande?

Det finns en enkel tumregel när det gäller ett skrivbord, nämligen att högerhänta personer ska ha ljuset till vänster och vänsterhänta personer ska ha det till höger. Om du ofta arbetar vid datorn så kan det också vara bra att skaffa en lampa med svängbar arm. Det är hälsosammare för ögonen om lampan vänds bort från skärmen. Om du däremot vill rita, skriva eller arbeta med papper är det bra om ljuskällan landar direkt på arbetsytan. Det är även rekommenderat att skaffa en glödlampa med en kall ton som kan hjälpa till med koncentrationen.

Redaktionen tipsar

Älskar du att vara ute i bistert väder för att känna värmen omfamna dig då du kommer hem? Eller sitter du gärna invirad i en filt med en...
Ett nybyggnadsprojekt kan bli en riktigt bra investering för dig. Priserna på befintliga villor har stigit dramatiskt och tendensen är en...
Regeringens beslut om Komplementbyggnader Ett Attefallshus eller även kallade Komlementbyggnader på tomten som är 25 kvm stort och 4m till...

Annonser

Utvalda varumärken

Ett uterum för alla! Brett utbud, lättmonterade lösningar. Marknadens billigaste?
Få inspiration Besök Byggkompaniets Utställning&Butik med Uterum och tillbehör
Vi skräddarsy ditt uterum eller din vinterträdgård. DINA MÅTT ÄR VÅR STANDARD!
Lusthus - trädgårdens smycke där du kan koppla av.