Maxeffekt för installerade solceller: Så beräknar du effekt per kvadratmeter

Maxeffekt för installerade solceller: Så beräknar du effekt per kvadratmeter

Hur mycket el kan solceller faktiskt producera, och hur beräknar du det? I denna artikel går vi igenom solcellernas effekt per kvadratmeter och de faktorer som påverkar produktionen. Läs vidare för att ta reda på mer om:

  • Installerad effekt för solceller
  • Så beräknar du maxeffekten av solcellerna
  • Så har verkningsgraden utvecklats genom åren
  • Temperaturen påverkar verkningsgraden
  • Faktorer som påverkar maxproduktion för solceller
  • Därför drar du nytta av att veta maxproduktionen av solcellerna per kvadratmeter
  • Fördelar och nackdelar med högeffektiva solpaneler
  • Frågor och svar

 

Vad är solcellers maxeffekt?

Maxeffekt för solceller är den högsta möjliga elektriska uteffekten som ett solcellssystem kan producera under optimala förhållanden, som en solig och molnfri dag. Effekten mäts oftast i kilowatt (kW) eller megawatt (MW), beroende på systemets storlek.

Vad menas med installerad effekt för solceller?

När vi talar om installerad effekt för solceller syftar vi på den kapacitet som systemet är installerat för, vilket oftast mäts i kilowatt (kW). Den installerade effekten är en teoretisk maximal siffra som representerar den sammanlagda kapaciteten för alla paneler, utan att ta hänsyn till faktorer som kan påverka den faktiska produktionen.

 

Så beräknar du maxeffekten från solcellerna

Att beräkna solcellernas maxproduktion per kvadratmeter är ganska enkelt, så här gör du: 

1. Installerad effekt av solceller per panel: Ta reda på den installerade effekten för den aktuella solpanelen. Denna mäts i watt (W).

2. Panelens yta: Kontrollera panelens yta i kvadratmeter (m²). Vanligtvis är en panel cirka 1,6 m² stor.

3. Beräkna effekt av solceller per m²: Dividera den installerade effekten med panelens yta. Om en panel på 1,6 m² har en effekt på 320 W blir den specifika effekten 200 W/m².

Exempel:

Om du har en solcellsanläggning på 10 kW med totalt 50 m² paneler, kan du förvänta dig en årlig produktion på mellan 7 500 och 12 000 kWh. Detta motsvarar 150-240 kWh per kvadratmeter och år.

Informationen är tagen från jämförelsetjänsten Hemsol, du kan läsa mer solcellsproduktion i form av tips och råd där också. 
 

Verkningsgradens utveckling genom åren

De senaste 20 åren har solcellers verkningsgrad nästan fördubblats. År 2000 var verkningsgraden runt 11 %, och år 2010 hade den ökat till cirka 15 %. Idag är det vanligare med en verkningsgrad på runt 20 %.

Förutom bättre verkningsgrad har också solpanelernas effekt ökat. Tidigare var det vanligt med paneler som gav 250–300 watt, men nu används ofta paneler som ger 350–400 watt. Detta beror mest på att panelerna blivit större, snarare än att verkningsgraden har förbättrats mycket.

Temperaturen påverkar verkningsgraden

När solceller blir varma minskar deras verkningsgrad. Om panelens temperatur överstiger 25 grader sjunker verkningsgraden vanligtvis med 0,25–0,35 % per grad. Om panelen däremot är kallare än 25 grader, ökar verkningsgraden något.

 

Faktorer som påverkar maxproduktion för solceller

Det är viktigt att känna till att en solcellsanläggning aldrig når sin teoretiska maxeffekt konstant. Solceller påverkas av en rad faktorer som kan sänka eller höja produktionen:

  • Solinstrålning. Den viktigaste faktorn är mängden solljus som träffar panelerna. I Sverige varierar solinstrålningen beroende på geografisk plats. Till exempel har Gotland betydligt högre instrålning än norra Sverige.
  • Placeringen. Solpaneler i söderläge med 30–45 graders lutning ger bäst elproduktion.
  • Skuggningen. Skuggor från träd, byggnader eller andra hinder kan markant reducera produktionen. Det finns dock tekniska lösningar, som optimerare, som kan minimera produktionsbortfallet.
  • Snö, löv och smuts. Under vintermånaderna kan snö täcka panelerna, vilket tillfälligt sänker produktionen. Dock påverkar detta den årliga produktionen i liten utsträckning, ungefär 3–7 %.

Under vintersäsongen är elproduktionen lägre på grund av färre soltimmar och lägre solinstrålning.

 

Därför är det bra att veta solcellers maxproduktion per kvadratmeter

Att kunna beräkna maxeffekten av solcellerna per kvadratmeter (räkna KVM) är bra eftersom du kan:

  • Bättre utnyttja ytan: Du kan räkna ut hur mycket energi du får från en viss yta och välja rätt antal solpaneler för att få ut så mycket el som möjligt.
  • Spara pengar: Genom att veta hur mycket el du kan producera och även hur mycket du förbrukar, kan du planera investeringen och se hur snabbt du kan tjäna in pengarna.
  • Välja rätt solceller: Du kan jämföra olika typer av solceller och välja de som ger mest el för den plats du har tillgänglig.

 

Vanliga frågor och svar

Vad är maxeffekten för solceller?

Maxeffekt solceller är den högsta elektriska effekten ett solcellssystem kan producera under optimala förhållanden, vanligtvis mäts det i kilowatt (kW).

Hur beräknar du installerad effekt av solceller?

Installerad effekt solceller beräknas genom att multiplicera den nominella effekten (watt) per solpanel med antalet paneler i systemet. Exempelvis: 10 paneler à 300 watt ger en installerad effekt på 3 kW.

Hur mycket effekt kan solceller producera per kvadratmeter?

Solceller kan producera 150-200 watt per kvadratmeter, förutsatt en verkningsgrad på 15–20 % och optimala förhållanden.

 

Redaktionen tipsar

Med en smart garageförvaring skapar du både trivsel och plats Vem har inte varit med om att leta efter något särskilt ute i garaget och...
Krävs bygglov för solceller på villafasad? När det gäller att montera solceller på en villafasad, uppstår ofta frågan: krävs det bygglov...
  Nu är våren på väg på allvar och kanske är det så att du funderar på att bygga ett garage eller en carport. Det är enkelt att förstå att...

Annonser