Akrylatfärg

Målar du ditt hus med akrylatfärg så ser
din husfasad nymålad ut under längre tid

Akrylatfärg tillhör de vattenbaserade färgerna och kallas även för platsfärg. Det tar mycket lång tid för akrylatfärg att brytas ner utav väder och vind och ytan behåller sin nymålade finish under en längre tid än många andra målarfärger.

Precis som med målning med andra typer av färger så är det viktigt att du målar under rätt förutsättningar. Du skall alltid undvika att måla på varma eller solbelysta ytor. Förvara alla dina färgburkar i skuggan, för att undvika att färgen blir varm i burken. Givetvis skall du inte heller måla för sent på dagen eftersom färgen då har svårt att hinna torka innan natten kommer.

Akrylatfärg torkar relativt snabbt och skall du måla om ett befintligt hus så går det utmärkt att använda den på oljefärger eller alkydoljefärger.

Skall du måla ditt hus för första gången så skall du se till så att du utför grundarbetet noggrant för att få absolut bästa resultat. Träet skall ha torkat ordentligt och får inte ha högre fuktkvot än vad som finns angivet i produktbladet till den färg du har valt. I de flesta fall är det mellan 16 % och 18 % fuktkvot som är det som gäller.

Grunmåla med grundolja och var väldigt noggrann med skarvar och ändträ, eftersom fukt ofta kan ställa till med skada där. Grundmåla sedan med en oljegrundfärg, därefter är det dags att måla med akrylatfärgen.

Stryk hellre huset med flera tunna skikt än med färre tjockare skikt, på det sättet får du ett jämnare och finare resultat. Akrylatfärg torkar relativt snabbt och är mycket enkel att applicera.

Färgen behåller sin glans och kulör under en lång tid och kan även användas på betong, fibercement och plåt.

Här hittar du varumärken inom avdelningen Färg & Träskydd som marknadsför akrylatfärger.

Redaktionen tipsar

●Denna artikel är en annons från Trivselhus Tanken var att låta en arkitektbyrå rita ett nytt hus. Men så hittade de en husmodell som hade...
Husköparskolan del 4 Att köpa nytt hus är dessbättre lite annorlunda. Fjärde delen i Husköparskolan behandlar själva köpsituationen - hur...
En ny husserie från Götenehus med nostalgisk sekelskifteskänsla  I serien ingår 4 olika typer av hus alla med klassisk arkitektur med...

Annonser

Utvalda varumärken

Falu Rödfärg ? Sveriges mest beprövade husfärg
Sioo Impregnering - ett unikt träskydd! Miljövänligt-Underhållsfritt-Tillförlitligt
Miljöklassat svenskt träskydd för nytt eller gammalt trä, alternativ till olja.
Dina utemöbler och din träterass är något som du vill kunna använda så mycket som möjligt.