Favoritplatsen i huset är den stora salen med kök, matplats och vardagsrum i ett.

Långa siktlinjer går genom huset och öppnar storslaget upp i en sal med ryggåstak. Här finns ett rymligt kök och ett stort vardagsrum med utsikt åt tre väderstreck. Det är gott om plats för umgänge med nära och kära.

I maj 2018 fick Litsa och Marco Ledri nycklarna till det nya huset i Staffanstorp. Kort därefter gick flytten för paret och deras två barn från bostadsrättslägenheten i Lund till stenhuset i Staffanstorp.

– När vi under en jul gick en promenad på Vikhem i Staffanstorp som var i början av sin utbyggnad så bestämde vi oss för att sätta upp oss i kommunens tomtkö. Vi fick ett könummer runt 80 och visste att det bara skulle släppas sex tomter på området kommande år, men vi hade tur och fick till och med vårt förstahandsval, berättar Marco.

Innan Litsa och Marco bestämt sig för att bygga hus åkte de runt på husvisningar av befintliga hus. – Vi hittade inte vad vi ville ha och tyckte det var för många kompromisser i husen som vi tittade på. Det var då vi bestämde oss för att bygga vårt eget hus, säger Litsa.

Paret tittade på många husleverantörer då dök HusCompagniet upp som ett alternativ. De gillade bilderna och åkte till ett visningshus i närområdet.

 

– Huset var jättefint och vi blev trevligt bemötta av Anja Antosz. Vi bokade ett möte och såg att prisklassen hos HusCompagniet var jämförbar med andra husleverantörer, men här fick vi ett stenhus med tegel som vi dessutom kunde skräddarsy som vi ville, säger Litsa.

– Vid ett personligt möte berättade vi vad vi tyckte var viktigt och hur vi ville ha huset och Anja kom med värdefulla tips och råd. En vecka senare hade vi en konkret ritning på huset, säger Marco.

Huset är välplanerat in i minsta detalj och paret lovordar särskilt de goda förvaringsmöjligheterna. När man stiger in möts man av de vackra siktlinjerna och en inbjudande hall. Längs med hallen finns grovkök, fyra sovrum, ett allrum och två badrum. I slutet av hallen öppnas planlösningen upp i en storslagen sal med ryggåstak och utsikt åt tre väderstreck.

Den långsmala tomten gjorde att valet föll på ett rakt stenhus i ett plan. Paret ville ha ett platsbyggt, gediget hus med uteplats i söderläge.

– Vi har sol hela dagen. Det är också trevligt att inte alla hus ser likadana ut. Det är jättemycket på gång i området, och grannarna har barn i samma ålder vilket är trevligt, säger Litsa.

– Vi funderade på ett hus i ett och ett halvt plan, men bestämde oss för ett plan. Huset känns större och vi ångrar oss inte, här har vi koll på barnen och de kan vara på sina rum samtidigt som vi kan ha uppsikt över dem, säger Marco.

Litsa och Marco körde runt till olika hus för att titta på tegel med färgskiftningar. Till slut valde de ett ljust, färgskiftande tegel som de inte hade sett på någon husfasad. Det teglade huset med stora siffror på fasaden sticker ut i en omgivning av putsade vita husfasader.

– Det var spännande att vänta på slutresultatet. Vi är jättenöjda, det blev precis som vi ville, säger Marco.

I den öppna planlösningen har familjen både kök, matrum och vardagsrum med öppen spis. Köket domineras av en stor köksö och ovanför den hänger en lampa som ett intressant blickfång.

– Vår favoritplats är husets stora sal med kök, matplats och vardagsrum i ett, säger Marco.

– Vårt umgängesområde med kök och vardagsrum blev riktigt bra, det är här vi är mest. Vi älskar att laga mat och umgås tillsammans, därför valde vi att satsa mer på det utrymmet. Vi valde en bänkskiva av sten för att det är snyggt och vi slipper tänka på att skada ytan av varma pannor, säger Litsa.

I hallen intill köket finns ett rum som fungerar som skafferi och förvaring av förbrukningsvaror och köksmaskiner.

– Det är mycket praktiskt och gör att vi kan använda våra skåp i köket till annat, säger Litsa.

Åsikterna på köksöns storlek, närmare tre kvadratmeter, går isär. Marco anser att den blev lite väl stor medan Litsa är helnöjd.

– Det kan vara lite svårt att föreställa sig hur dimensionerna blir i verkligheten. Om vi skulle gjort om huset skulle vi nog göra sovrummen lite större, säger Marco.

 

>> SE FLER BILDER HÄR

Redaktionen tipsar

  För att underlätta sökandet efter det perfekta huset finns det en rad saker som är bra att tänka på. Det första man bör tänka på är hur...
Frukost i morgonsolen på förstukvisten? Mys framför brasan med familj och vänner? En gungande hängmatta mellan susande björkar? Eller nära...
Räckesbutiken skräddarsyr Ditt räcke efter Dina mått och Din design. Du designar själv din produkt i ett enkelt verktyg där du blir...

Annonser

Utvalda varumärken

Vi bygger bara stenhus - det är det enda som är hugget i sten. Resten bestämmer du. Från planlösning till inredning till husstil.
Varför är det bättre att bygga ett stenhus? Är det dyrare att bygga ett stenhus? Dessa och fler svar hittar du hos Nordiska Villor.
Hus med utrymme för förändring

Bygg hållbart för framtiden. Här hittar du fördelarna med murat och putsat byggande, filmer som visar hur du gör och en massa inspiration.