Fasadfärg och träskydd till din villa

Bilden är hämtad från Nordsjös hemsida

För att klara av naturens hårda slitage måste ditt hus skyddas med bra färg

Några av oss tycker om när ådringen i träet syns igenom lasyren och andra vill ha en heltäckande husfärg som ger en tydlig färgsättning till huset. I första hand målar vi våra hus för att få ett skydd mot väder och vind och för att undvika rötangrepp och andra påväxter. Samtidigt så blir ju intrycket utav färgen vi använder mycket påtaglig och det gäller att hitta den färg som ger precis det utseende du vill ha. Utöver detta gäller det också att använda rätt typ av färg för det underlag som råder, dvs. en passande färg till stenfasader och en annan färgtyp till trähus.På bilden, överst i artikeln, är stenfasaden målad med Murtex V Acryl som är speciellt framtagen för stenfasader. Det är en helmatt fasadfärg som fungerar perfekt till betong, puts och fibercementskivor.

Självrengörande färg för betong och puts, från Nordsjö.Bilden är hämtad från Nordsjös hemsida

Det här huset är målat med Nordsjö Murtex V Nanotec som är en självrengörande färg för lättbetong, betong och puts. Den smarta nanotekniken gör att varje gång det regnar tar vattnet med sig smuts och pålagringar från din husvägg.

Täckfärg från Cuprinol för träfasaderBilden är hämtad från Cuprinols hemsida

När det gäller trähus är det helt andra färger som gäller. Här har huset målats med en halvmatt täckfärg för träfasader, från Cuprinol. Färgen håller en hög kvalité och om du har gjort ditt förarbete efter konstens alla regler dvs. grundat alla trärena partier medgrundolja och sedan grundmålat alltsammans med Cuprinol trägrund, så skall du efter två lager med täckfärgen kunna luta dig tillbaka och inte tänka på målning i ända upp till 16 år.

Fasadlasyr från Cuprinol släpper snyggt igenom träpanelens ådring och livBilden är hämtad från Cuprinols hemsida

Några av oss tycker om då träets ådring kommer fram igenom färgen och då är det ofta passande med en fasadlasyr istället. Cuprinol fasadlasyr är en vattenburen oljelasyr som släpper igenom all träådring och ger liv åt husväggen. Dessutom kan du bryta den i mängder med olika kulörer för att få lite färg på din laserade villavägg. Med grundolja som grund och två lager med fasadlasyr har du ett gott skydd mot torrsprickning och olika typer av angrepp på fasaden.

Fasadfärg från Cuprinol med allt-i-ett funktionBilden är hämtad från Cuprinols hemsida

För den som hellre vill ha en mer heltäckande yta på träfasaden finns en bra fasadfärg där du har grundfärg och fasadfärg i ett. Med Cuprinol Fasadfärg Plus sparar du alltså både tid och arbete genom att både grundmåla och fasadmåla på en och samma gång.

Med hjälp av våra utställningar över färg- och träskydd kan du få en mer komplett överblick över olika tillverkare. På deras hemsidor kan du sedan fördjupa dig i just deras utomhus färger och på många hemsidor kan du dessutom med hjälp av ett visuellt instrument provmåla med olika kulörer för att få en bra uppfattning om hur ditt hus kommer att se ut med de olika färgtyperna.

Alla färgleverantörer hittar du om du följer denna länk.

Lycka till med målningen av ditt hus.

 

Redaktionen tipsar

När du ärvt en bostad du inte vill sälja eller inte använder din bostad på några veckor eller månader. Då kan det vara en bra idé att hyra...
Bilden är hämtad från Skidstahus hemsida Nya regler väntas lagom till sommaren Många villaägare har redan hört att det surras om större...
  I många tidningsartiklar, i TV och radio har den moderna uteluftsventilerade krypgrundens funktion kritiserats för bristande...

Annonser

Utvalda varumärken

Falu Rödfärg ? Sveriges mest beprövade husfärg
Dina utemöbler och din träterass är något som du vill kunna använda så mycket som möjligt.
Miljöklassat svenskt träskydd för nytt eller gammalt trä, alternativ till olja.
Sioo Impregnering - ett unikt träskydd! Miljövänligt-Underhållsfritt-Tillförlitligt