Det går att spara 2000 – 20 000 kronor, vid byggnation av ett attefallshus, genom att betala med rätt kreditkort. Detta genom olika cashback-, bonus- och medlemsprogram. För att kunna spara som mest krävs däremot att de flesta inköp sker hos en och samma butikskedja.
Att jämföra priser och köpa in byggmaterial från flera olika byggkedjor är viktigt för att hålla nere den totala kostnaden. Det går dessutom att spara ytterligare genom att använda ett passande kreditkort och/eller medlemskort. Här presenteras tre olika kort och vilken rabatt som går att få.
Materialet till ett attefallshus kostar i genomsnitt ca 212 000 kronor. Beräkningar kan ses på Byggahus.se och utgår från Svenskt Träs ritning samt att huset byggs på 25 kvm. Huset byggs i lösvirke och priserna på byggmaterial har tagits in från tre av de största byggvaruhusen i Sverige, Byggmax, Bauhaus och Beijer Bygg. Det är sedan ett genomsnittligt inköpspris för dessa varor som Byggahus.se har utgått ifrån när de kommit fram till kostnaden.
Genom att använda kreditkortens cashback- eller bonusprogram kan kostnaden däremot sänkas en hel del. Under följande rubriker, där olika alternativ presenteras, visas hur mycket som kan sparas utifrån att ett attefallshus ska byggas.
Re:member flex är ett kreditkort utan årsavgift vars primära fördel är dess cashbackprogram. Alla som har kortet får tillgång till re:member Reward vilket är Sveriges största cashbackprogram som är kopplat till ett kreditkort. Läs mer om kortets fördelar på Kortio.se
Eftersom det enbart ger cashback hos E-butiker passar det bäst för de som beställer byggmaterial online och därefter antingen hämtar själv eller även beställer utkörning. Bland de butiker som ger cashback finns exempelvis följande:
Om hela summan, 212 000 kronor, köps med i genomsnitt 6% i cashback ger det tillbaka 12 720 kronor. Däremot är det ofta svårt att köpa exakt allt på samma ställe. Skulle däremot bara hälften av inköpen ske i dessa butiker blir ändå förtjänsten 6 360 kronor.
Norwegiankortet är ett, av många, kreditkort som ger bonus på samtliga inköp. Bonusen tjänas oavsett om inköp sker av drivmedel, livsmedel eller byggmaterial. Den bonus som tjänas kan användas för att delbetala månadsfakturan. En nackdel är däremot att bonusnivån bara är på 0,5% samt att just detta kort har en övre gräns för bonusgrundande inköp på 100 000 kronor. Det innebär att kortet bara skulle ge 500 kronor tillbaka efter att attefallshuset är slutförd.
Ett alternativ är att välja bonuskort som ger värdecheckar som används i specifika butiker alternativ poäng som växlas in till olika förmåner. Ett exempel är Åhlens Mastercard som ger 1% i bonus, men där bonusen enbart kan användas till inköp i denna varukedja. Används det kortet för alla inköp till attefallshuset skulle det ge tillbaka 2120 kronor.
De flesta större byggkedjor har medlemsprogram som ger en rad fördelar. Medlemmar kan exempelvis samla poäng och få värdecheckar samt ta del av kampanjer. Hos vissa byggkedjor nås dessa fördelar genom ett gratis medlemskap vilket innebär att något specifikt kort hos dem inte behöver tecknas. Det enda som krävs för att få bonusen är att ID-kort visas upp i kassan så att medlemskapet kan registreras.
Hos andra byggvaruhus nås bonusprogrammet enbart via deras kreditkort och hos ytterligare finns inte bonusprogram alls. Tre exempel är:
Hos Bauhaus är bonusnivån beroende på inköpssumma över en 12 månaders period. De första 20 000 kronorna ger 2% och därefter ökar det upp till 10 % från och med att personen handlat för 50 000 kronor.
Vid köp för 56 000 kronor blir bonusen 2500 kronor. Resterande 156 000 kronorna för attefallshuset ger 10% i bonus vilket innebär 15 600 kronor. Totalt skulle alltså huset ge en bonus på 18 100 kronor. Bonusen betalas ut som en värdecheck som kan utnyttjas i butiken. Se även vår fördjupade jämförelse av korten från Bauhaus, Byggmax och Hornbach.
Vilket kreditkort som ger störst rabatt vid till- och ombyggnationer i hemmet beror alltså främst på var inköpet förväntas ske. Som visas ovan ger enbart re:member flex cashback hos Beijer Bygg medan det krävs ett Bauhouskort för att få bonus hos det byggvaruhuset. Första steget är därmed att fundera på var de flesta inköp kommer att ske och därefter välja ett kreditkort som ger bonus/cashback hos den butiken.