Tomtmark till ditt nya hus

 

För att du skall kunna bygga ditt nya hus behöver du en tomtmark

Innan du kan börja bygga ditt nya hus behöver du köpa en tomt. När du skall jämföra olika tomter så är det viktigt att du vet vilken typ av hus du vill bo i. Det finns tomter i alla möjliga storlekar och utföranden och det är inte alla hus som passar till alla tomtmarker. Planerar du att bygga ett sutteränghus så bör du leta efter en tomt med en naturlig sluttning så att du kan bygga in huset på ett bra sätt, vill du däremot bo i ett enplanshus så passar det bättre med en rak tomt. Det finns olika sätt att gå tillväga på när du skall köpa en tomt.

Först och främst kan du välja att sätta upp dig i tomtkö i din kommun. En tomtkö fungerar i det närmaste på samma sätt som en bostadskö. Du kontaktar den som är ansvarig och anmäler ditt intresse, betalar de avgifter som krävs och sedan väntar du medan du sakta kommer högre och högre på listan. De flesta kommunerna i landet har däremot inte så många tomtmarker att erbjuda, vilket resulterar i att det kan bli en mycket lång väntan.

Du kan också välja att kontakta en eller flera olika mäklare för att se om dem har någon tomt som passar dina behov. De flesta tomter som mäklare kan erbjuda kommer via privatpersoner som vill sälja sin mark eller har styckat av sin mark. Mäklaren har då all viktig information om avlopp, vatten, bygglov och kan även svara på alla frågor som du kan tänkas ha.

Det finns också privatpersoner som kan erbjuda delar av sin mark till intresserade personer. Väljer du att köpa en tomtmark direkt utav en privatperson så är det viktigt att du är helt säker på att den person som säljer marken också är den lagfarne ägaren. Tänk också på att kolla upp så att det inte finns några hinder för att bygga på marken i framtiden. Kontrollera även så att tomten verkligen är avstyckad och klar så att du inte behöver betala några extra avgifter för detta.

Till sist kan du också välja att köpa en tomtmark genom en hustillverkare. De olika hustillverkarna köper ofta hela områden som dem sedan gör en detaljplan för. En nackdel med att köpa en tomt på detta sätt är att du för det mesta blir bunden att köpa även ditt hus utav den hustillverkaren. Har du däremot hittat ett hus som du gillar hos den tillverkaren så är det en smidig lösning. Lycka till med jakten på den perfekta tomtmarken till ditt hus.

 

Redaktionen tipsar

  Den Svenska traditionen att bygga hus i trä är både lång och stark. Ett ständigt ökat fokus på miljön har nu tagit trähusbyggandet till...
En ny husserie från Götenehus med nostalgisk sekelskifteskänsla  I serien ingår 4 olika typer av hus alla med klassisk arkitektur med...
  Ett alldeles underbart sätt att skaffa sig ett extrarum i villan är att bygga ett uterum eller en vinterträdgård. För den som vill...

Annonser