Då menar vi bättre och sämre i begreppet hur den färg du väljer passar till husets ålder, dess stil och till området som det ligger i. De populära funkishusen som byggs mycket idag, syns både i ljusa nyanser och riktigt mörka. Inte helt sällan har funkishusen t.o.m. svarta eller väldigt mörkt grå färger. Genom att välja en gråsvart husfärg så understryker man den påtagliga funkiskänslan, huset ger ett väldigt moderna intryck genom att du får starka kontraster mellan husfasad, fönster och dörrar.
Genom att istället välja en ljus fasad i någon beige ton neutraliserar du effekterna och dämpar känslan av modern funkisstil. Här smälter färgen mellan fasad, dörrar och fönster ihop och ger ett neutralt intryck av ett hus som varken sticker ut eller gör så mycket väsen utav sig. I ett helt villaområde med många hus i samma stil, kan en sådan här färg vara perfekt för att ge ett enhetligt intryck och en stillsam bild för ögat. Här ges istället gott om utrymme att välja markiser som kan ge huset dess personliga prägel och identitet.
Kanske har du ett mycket äldre hus än vad som visats ovan och kanske bor du mer avskilt också. Avskildheten ger i sig en mycket större frihet då du inte är styrd av regler angående valet av husfärger som ligger inom detaljplanen för tätbebyggt område. Å andra sidan kanske åldern på huset sätter press på dig att vara mer noggrann när du väljer färg till din fasad och ibland kan man behöva en liten fingervisning om vilka färger som tillhör varje tidsålder och denna information kan man ofta hitta på tillverkarnas hemsidor.
Om man inte bryr sig så mycket om stilar och tidsåldrar, utan snarare har flyttat ut i skogen för att kunna bli ett med densamma skulle exempelvis de olika gröna nyanserna kunna vara passande för dig och ditt hus. Effekterna som skapas när man matchar två olika färger runt fönstren ger också ett lantligt och charmigt utseende på huset. Att man dessutom väljer denna milda gröna färg, som helt naturligt smälter samman med naturens egna nyanser förstärker känslan av ett naturnära boende.
I början av 1900-talet byggdes stora villor med putsade fasader, ofta belägna i städernas utkanter. Denna typ av villa attraherade ofta familjer som var välbärgade och ville bo nära staden men ändå lite mer avskilt. I mindre städer kan man också se denna typ av bebyggelse mitt inne i stadskärnan. Den putsade fasaden målades ofta i ljusa färger.
Vill man skapa lite mer färgeffekter på sin sekelskiftesvilla utan att för den delen gå utanför ramen så kan man välja två färger som harmonierar med varandra och sätta den mildare på fasaden och den mer kryddiga färgen runt fönstren och på vindskivorna. På så vis håller du ändå kvar stilen samtidigt som du ger huset ett personligt utryck och lite mera liv.
För att titta närmare på hustillverkare av stenhus eller trähus med putsad fasad klickar du bara på länkarna här i texten.
Är du mer intresserad utav trähus så hittar du den utställningen här.
Bilderna är hämtade från Alcro och Caparol